Witam wszystkich jako nowy użytkownik:)
Sprawdź w ustawieniach karty czy pobieranie adresów masz ustawione na automatyczne. Spróbuj ipconfig /renew w cmd. Dobrze też byłoby zaktualizować sterowniki do najnowszej wersji.
Czy próbowałeś uruchomić dowolną stronę internetową (bez żadnego proksy itd.)? Sieci hotelowe zmuszają najczęściej do zaakceptowania zasad korzystania z nich (przeczytania regulaminu) i dopiero później punkt dostępowy ‘wypuszcza’ na internet.
Adresy są ustawione na automatyczne.
Ja jestem zupełnym laikiem w IT. Mógłbyś mi wytłumaczyć co znaczy ipconfig/renew w cmd?
Dzięki, ale to nie jest ten przypadek. Dostęp jest bezpośrednio bez akceptacji regulaminu.
Pzdr
Cmd wpisujesz w menu start, a polecenie ipconfig /renew w wierszu poleceń który się uruchomi.
Dzięki:)
Dostałem taką informację
Nie można przeprowadzić żadnej operacji na karcie Połączenie sieci bezprzewodowej 2 , ponieważ nośnik/kabel tej karty jest odłączony.
Wystąpił błąd podczas odnawiania interfejsu Połączenie sieci bezprzewodowej:została podjęta próba uzyskania dostępu do gniazda w sposób zabroniony przez przypisane do niego uprawnienia dostępu
Nie można przeprowadzić żadnej operacji na karcie Połączenie lokalne ponieważ nośnik/kabel tej karty jest odłączony
Co to oznacza?
Byłeś połączony z siecią w tym czasie?
Tak, tzn ja mam jak gdyby połączenie z siecią cały czas a jednocześnie informację brak dostępu do internetu iżółty trójkąt na dolnym pasku
Możesz pokazać wynik polecenia ipconfig /all z cmd jeśli masz możliwość.
Mogę spróbować, chociaż to jest trochę skomplikowane. Ale wszystko co się pojawiło to przepisałem.
Tak to wygląda
To akurat inne polecenie pokazujące jakie dostajesz adresy
Jeśli adres IP zaczyna się od 169 to nic dziwnego że nie masz internetu.
Możesz spróbować podać je ręcznie w ustawieniach karty sieciowej. Jeśli tablet jest na androidzie to możesz odczytać z niego adresy wchodząc do ustawień WiFi i tam wybierz i przytrzymaj przy nazwie tej sieci hotelowej. Jako DNS możesz podać 8.8.8.8.
Zobacz też w panelu sterowania menadżer urządzeń czy nie masz żółtego przy interfejsie teredo.
Zrobiłem ipconfig/all i mam
Adres IPv6 połączenia lokalnego i
Adres IPv4 autokonfoguracji i ten zaczyna się 169
Problem dotyczy laptopa, nie tabletu
No i mam trochę więcej informacji niż na Twoim screenie
Sprawdź czy nie ma problemów z teredo jak pisałem.
Nie dostajesz poprawnych adresów od routera hotelowego, dlatego poradziłem że możesz je podać z tabletu gdzie internet działa. Jeśli odczytałbyś jaki dostał adres i bramę to wpisz te ustawienia we właściwościach karty sieciowej. Przed zapisaniem ustawień rozłącz się z WiFi na tablecie.
O ile nie masz namieszane z teredo czy innym protokołem sieciowym, ręczne podanie adresów powinno pozwolić połączyć się z internetem na laptopie.
Aaaa to nie załapałem z tym tabletem:)
Przy teredo mam żóty trójkąt z wykrzyknikiem, tak jak przy internecie.
Jak wchodzę we właściwości to przy stanie urządzenia jest informacja "nie można uruchomić tego urządzenia (kod 10)
Możesz odznaczyć protokół internetowy w wersji 6 w ustawieniach karty i spróbować ponownie się podłączyć do WiFi. Gdy nadal nic to nie da, trzeba będzie usunąć teredo https://m.youtube.com/watch?v=NJTdDYUXY_8
forum.hotfix.pl/sieci-komputerowe/karta-tunelowa-teredo-tunneling-pseudo-interface-t4088.html ostatni post.
Odznaczenie nic nie daje niestety. Nie mogę również wejść na forum hotfixa, chyba dlatego, że jestem za granicą. Obejrzę film i zobaczę co z tego wyjdzie.
Dzięki
Teredo teoretycznie jest naprawiona. Przynajmniej zniknął żółty trójkąt,ale w dalszym ciągu nie ma połączenia z internetem
Zobacz teraz jaki masz adres IP, czy nadal z puli 169 czy poprawny np 192 czy 10.
Tak, adres IPv4 zaczyna się od 169
Możesz zastosować ponownie polecenie ipconfig /renew.