Gdy podłączam router do laptopa, internet wyświetla się jako “Sieć niezidentyfikowana” i jest napisane “Brak dostępu do sieci”. Próbowałem komend ipconfig /release,renew,flushdns i netsh winsock reset. IPv4 ma ustawione IP i DNS na automatyczne. Przy rozwiązywaniu problemów wyskakuje “Karta sieciowa “Połączenie Lokalne” nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP” W większości takich tematów pomaga dyskusja przy logach, ale na cudzych nic nie zdziałam, więc jednak warto własny temat założyć.
-
Kabel czy Wi-Fi
-
Jeżeli Wi-Fi to może za dużo sieci na tym samym kanale w okolicy?
-
Ile urządzeń jest w stanie obsłużyć router - chodzi mi o to czy nie jest zawężona pula adresów np. od 192.168.1.2 do 192.168.1.6 ?
-
Czy jakieś urządzenie nie ma przydzielanego tego samego adresu IP?
-
Co widnieje w logach routera i jak widzi poszczególne urządzenia, głównie problematycznego laptopa?
-
Jaki adres został przydzielony laptopowi i czy zgadza się z konfiguracją routera tj. bazując na przykładzie gdy adresacja zaczyn a się od 192.168.1.2 adres ip to 192.168.1.x czy jakieś kwiatki z powietrza brane?
- Kabel
- Nie wifi
- Well, kilka telefonów + 2 laptopy miały internet, a aktualnie są tylko 2 laptopy podłączone do wifi, więc raczej nie o to chodzi.
- Jak to sprawdzić?
- Jak zrobić te logi? Jestem w tym zielony. Router to DWR 116, jeśli trzeba wiedzieć.
Wgl dopiero teraz zauważyłem, że po restarcie komputera (po użyciu komend), gdy klikam na ikonkę zasięgu, to nie ma tam tej sieci. Natomiast gdy wchodzę w Centrum Sieci i Udostępniania, a potem w Zmianę Ustawień Karty Sieciowej, połączenie lokalne ma teraz nazwę taką jak wifi. Sam nie wiem, czy te komendy dały jakiś postęp, bo niby teraz chociaż nazwa sieci jest, ale nie wyświetla się jako ta, do której jestem podłączony. Router mam aktualnie podłączony do lapka przez kabel i wifi, więc powinny być 2 sieci pokazane, jako aktywne.
Pokaż ipconfig /all
Zacznij od tego, że jak testujesz na kablu, to wyłącz kartę wifi (jesteś podłączony dwoma interfejsami). Jak już wyłączysz, co dają polecania (sprawdźmy, czy masz drogę do routera, masz drogę do internetu i czy działa DNS):
ping 192.168.2.1
ping 8.8.8.8
ping wp.pl