Brak dostępu do systemu (za każdym razem włącza się BIOS)

Dobry wieczór.
Posiadam laptop Samsung NP355V5C-S05PL.
Po aktualizacji Windows, komputer uruchomił się ponownie i przeniósł do BIOS.
Gdy wyjdę bez zapisywania zmian, momentalnie znów pojawia się BIOS, gdy zapiszę zmiany, komputer uruchamia się od początku, ale ostatecznie i tak przenosi mnie do BIOSu. Korzystałem już z opcji “Setup Defaults”, ale nic to nie dało.
Gdy przy starcie wciskam ESC, to jest po prostu ciemny ekran, tak jakby miał się załadować, ale ostatecznie nic się nie dzieje.

Ktoś ma jakieś pomysły?

Na innym komputerze zrobić nośnik z odpowiednią wersją posiadanego Windows i spróbować opcji naprawy rozruchu?

Jakby to był jakiś nietypowy Windows 7 (Starter / Basic):

(Wersja 6.04 Windows ISO Downloader ma odnalezione aż 3 wersje Windows 7 (z serwerów Microsoft) w porównaniu do tb.rg-adguard.net gdzie tylko działa Ultimate - wersje COEM pomijam w zestawieniu)

https://tb.rg-adguard.net/public.php - ale tu dalej części systemów nie ogarnęli (nie wiem jak się to udało np. twórcom Windows ISO Downloader).

Radził bym unikać obrazów w wersji COEM.

To są problemy z Windows 10 i dyskiem SSD od Intela. Było pisane na dobrychprogramach, ale w Google pierwse wyskoczyło:

Cytat:

Problem objawia się zawieszeniem systemu operacyjnego, a następnie, po ponownym uruchomieniu komputera, przejściem do ekranu UEFI. Usterka występuje w przypadku nośników Intel SSD 600p i SSD Pro 6000p.

Zapewne mówisz o “ekranie UEFI”, ponieważ nadal jest on zwany przez niektrych “BIOSEM”

W takim wypadku musisz włożyć płytę z systemem WIndows 10, i wybrać opcję przywrócenia systemu do wcześniejszej wersji.

2 polubienia

Albo Toshiby:

A jak nie wymieniany był, to najpewniej dalej jakiś Hitachi Travelstar.