Brak dysku w Biosie

Witam.

Mam problem mój laptop nie odpala. Asus x401A1. W biosie nie ma dysku twardego i nie bootuje Go. Dysk sprawny sprawdzany na drugim laptopie. Daję zdjęcia z biosu dla ułatwienia . Co jest nie tak? Przestawiałem już ustawienia różnie i dalej nic. post-271503-0-24339900-1420494718_thumb.post-271503-0-92509300-1420494721_thumb.post-271503-0-34158100-1420494725_thumb.post-271503-0-22608100-1420494729_thumb.post-271503-0-67534300-1420494731_thumb.

Secure Boot Control - Disabled

Lunch CMS - Enabled

Nie odpala? Pewnie dostajesz komunikat o braku urządzenia boot. Nie grzebałeś coś w biosie ? Nie wyłączyłeś go przypadkiem ?

Cześć,

sprawdź dokładnie podłączenie dysku. Podłącz jakiś inny dysk i zobacz, czy go wykrywa.

Pewnie trochę za dużo grzebałeś.

Pozdrawiam,

jakubgross

Wejdź w bios i zrób “load default settings”, zapisz i wyjdź i zobaczymy czy wykrywa dysk. Może coś za dużo nabroiłeś:-)

Kolega szyrefuniu dobrze radzi… Ale przyjrzyj się dokładnie  przyłączu dysku do tego laptopa czy coś tam nie jest przygięte, utrącone  zabrudzone i nie łączy …  Porównaj jak to wygląda  przyłącze w laptopie na tym laptopie gdzie dysk jest widziany . A bootuje się z innych urządzeń ?? Pen  CD etc.??

sprawdz czy dysk wogóle działa czy się uruchamia czy słychać jak pracuje obraca sie. słychać to dobrze o ile wentylatory ci nie szaleją.

Nic nie daje dalej załącza tylko bios i nie zapamiętuje tej opcji.

Dysk działa słychać i czuć, dysk w drugim lapku normalnie wykrywany jest. Pokazuje bios bootowalnego pendrive ale jak klikam żeby z niego zaczeło bootować to wchodzi do biosu zamiast bootować.

Ja bym zaczął od wgrania nowego biosu.

Ustawiłeś te dwie opcja jak napisałem powyżej. Żeby bootowało pena musisz ustawić bootowanie z niego. Boot Option Priorities

Tak ustawiłem te dwie opcje nic nie daję, jak chciałem wgrać nowego biosa niestety 212 takiego jak mam to wychodzi że jest za stary. 

Fast Boot na Disabled. Po tych zmianach wrzuć zdjęcia jeszcze raz głównie zakładka Boot oraz z Advanced Sata Configuration.

Wiec udało mi się zaktualizować BIOS, pokazuje już dysk wszystko fajnie ale wyskakuje po uruchomieniu “An operating system wasn’t found. Try disconnecting any drives that don’t contain an operatin system. Press CTRL+ALT+DEL to restart.” Więc chcę przeinstalować system podłączam pena bootuje wybieram język i “Setup is starting” <-- I na tym się zacina już ponad godzinę.