Brak dźwięku Asus f3sg


(Adrenaline19) #1

Witam!

Mam taki problem a mianowicie włączyłem laptopa rano a tu ku mojemu zdziwieniu nie ma dźwięku.. a wczoraj był.

Przy botowaniu jest dźwięk a w windowsie już nie :confused:

Próbowałem reinstalować ten Chipset i sterowniki Audio lecz bez zmian.. :frowning:

Specyfikacje:

Windows Vista Home Premium (Kompilacja 6002)

Asus F3Series , F3Sg

Procesor: Intel Core 2 duo T5550 1,83 Ghz

Directx10 , po wejściu w diagnostykę pokazuje się komunikat:

" Błąd:Wystąpił problem podczas uzyskiwania dodatkowych informacji o dźwięku"

Dźwięk: Realtek High Definition Audio

Identyfikator producenta: Pusto

Identyfikator produktu: Pusto

Typ: WDM

Domyślne Urządzenie: Tak

Sterowniki (Dźwięk):

RTKVHDA , wersja: 6.00.0001.5477

Płyta Główna:

tbbXy.png

W winampie mam komunikat:

" Nieprawidłowy sterownik DirectSound. Zainstaluj odpowiednie sterowniki lub wybierz inne urządzenie w konfiguracji. Kod błędu: 80070241"


(toones) #2

Spróbuj odpalić ubuntu live cd, jeśli będziesz miał dźwięk, to problem ze sterownikiem - jeśli nie - to sprzętowy...

Proszę wrzuć screena z everesta, dział multimednia, => audio


(Adrenaline19) #3

Mam everesta home edtion, nie wiem czy to ma znaczenie w znajdywaniu informacji na temat mojej płyty głównej itp

Ja nie mam ubuntu :shock:


(Kamil Kosakowski) #4

Spróbuj przywracanie systemu.


(Adrenaline19) #5

Nie, wczoraj działało i komputer stał nie włączany

@Edit

Gdy chce dodać sprzęt takie coś mi się pokazuje:

w30NW.png

@Edit2

W menedżerze urządzeń zrobiłem skanowanie kontrolera dźwięku, widea, gier i mam jeden wykrzyknik przy "Realtek High definition Audio"

2IaKJ.png


(Marek Krakus) #6

Wejdź w usługi i zobacz czy masz uruchomione -windows audio.Jeśli nie uruchom.


(Adrenaline19) #7

Gdzie znajdę te "usługi"


(Marek Krakus) #8

Panel sterowania-narzędzia administracyjne-usługi

-- Dodane 29.01.2011 (So) 13:10 --

Prawdopodobnie próbowałeś zainstalować po raz drugi sterownik i urządzenie audio.A spróbuj normalnie zrestartować lapka

Ja w lapku też tak kiedyś miałem-pomógł restart,włączenie usługi.


(Adrenaline19) #9

Windows Audio jest Uruchomione, spróbuje resać lub wejść w system awaryjny


(toones) #10

W menadżerze urządzeń usuń oba kontrolery dźwięku (prawym klawiszem myszy i odinstaluj). uruchom kompa ponownie. Znajdzie na nowo dźwiękówkę i dopiero teraz zainstaluj sterowniki.


(Adrenaline19) #11

Nic, dziwne jest to, że nie ma żadnego ruchu tam gdzie się zmienia głośność .. (szary pasek nie pokazuje się) ;/

Przy botowaniu jest dźwięk tzn przy starcie laptopa w momencie pokazywania loga Asus to jest odtwarzany dźwięk, będę chyba musiał robić formata ;-( :cry: :cry:


(Marek Krakus) #12

Format to ostateczność.Usunąłeś te dwa realteki.Restart-sprawdź kontrolery dźwięku.Jeśli pusto zainstaluj na nowo-potem restart.Zainstaluj Direct X instalatorem internetowym.