Brak dźwięku HDMI - S/PDIF w elementaryOS


(Endi Nox) #1

 Problemów ciąg dalszy. Dystrybucja elementaryOS 64bit, system zainstalowany, sterowniki AMD ze strony producenta zainstalowane  amd-catalyst-13.12-linux-x86.x86_64. Wykonana aktualizacja.

 

Wariant 1:

Zintegrowana karta dźwiękowa na płycie głównej wyłączona. Karta AMD Ati Radeon HD7850 podłączona przez kabel HDMI do amplitunera, obraz na TV jest, dźwięku brak. 

 

W ustawienia systemu -> dźwięk widnieje Urządzenie odtwarzania dźwięku: Głuche wyjście.

Wpisuję w terminalu alsamixer, dostaję odpowiedź:  cannot open mixer: Nie ma takiego pliku ani katalogu

 

Wpisuję aplay -l, dostaję

 **** Lista PLAYBACK urządzeń ****

i pusto

 

Wariant 2:

Zintegrowana karta dźwiękowa na płycie głównej włączona. Wchodzę w Ustawienia system - Ðźwięk, w urządzeniach odtwarzania dźwięku są:

Wyjście cyfrowe (S/PDIF)

Wyjście analogowe

 

Brak dźwięku.

 

Opdpalam terminal, klepię alsamixer, odpala się, Chip: Realtek ALC887-VD, przechodzę strzałkami w prawo, mam 2x S/PDIF:

  • Item: S/PDIF

  • Item: S/PDIF Default PCM

 

Obydwa włączone.

 

Brak dźwięku.

 

Odpalam terminal, klepię aplay -l

 

**** Lista PLAYBACK urządzeń ****

karta 0: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 0: ALC887-VD Analog [ALC887-VD Analog]

  Urządzenia podrzędne: 1/1

  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0

karta 0: Generic [HD-Audio Generic], urządzenie 1: ALC887-VD Digital [ALC887-VD Digital]

  Urządzenia podrzędne: 1/1

  Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0

 

Doinstalowywuję pulseaudio. W urządzenia wyjściowe mam Port: Wyjście cyfrowe (S/PDIF), w zakładce Konfiguracja: Wbudowany dźwięk: Profil: Wyjście Cyfrowe stereo (IEC958).

 

Dźwięku nadal nie ma. Proszę o pomoc.