Brak dzwięku logowania, mimo jego właczenia [Ubuntu 12.04]


(Teofilp) #1

Nie wiem co jest nie tak ,ale nie mogę za chiny go włączyć .Próbowałem przez wiele poradników i nic .W programach startowych jest pokazany jako aktywny w pliku /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop jest wszystko ustawione ok .Nawet skopiowałem oryginalny plik canbrella-gtk-play z innego ubuntu dalej nic.NO i wiadomo w ustawieniach dzwięku też ustawiłem dzwięk alarmów.A najgorsze jest to że dzwięk działał na gościu chwilę i przestał.


(Chillout) #2

Zainstaluj ubuntu tweak


(FadeMind) #3

Podaj wynik polecenia

cat /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop

(Teofilp) #4
cat /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop

[Desktop Entry]

Type=Application

Name=GNOME Login Sound

Comment=Plays a sound whenever you log in

Exec=/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login"

OnlyShowIn=GNOME;Unity;

AutostartCondition=GSettings org.gnome.desktop.sound event-sounds

X-GNOME-Autostart-Phase=Application

X-GNOME-Provides=login-sound

X-GNOME-Autostart-enabled=true

NoDisplay=true

rce@rce-System-Product-Name:~$

(FadeMind) #5

Sprawdź w terminalu czy dźwięk logowania działa:

/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login sound" --volume=10

albo

paplay /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/desktop-login.ogg

(Teofilp) #6

ta pierwsza komenda mam napisane brak dostępu

bash: /usr/bin/canberra-gtk-play: Brak dostępu

w drugiej działa . Można ustawić komędne tą co napisałeś na start , tyle że to działa nie dla systemu a dla użytkownika . Spróbuje dodać plik dla systemu na start z tą komendą .Chyba że ktoś ma lepszy pomysł. – Dodane 29.04.2013 (Pn) 11:29 – No więc działa , nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie ale działa .zrobiłem tak wszedłem na

sudo gedit /usr/share/gnome/autostart/libcanberra-login-sound.desktop

zmieniłem linijkę od komendy na komęnde Exec na

/usr/bin/paplay /usr/share/sounds/ubuntu/stereo/desktop-login.ogg

i chyba nie zadziałalo a powinno nie ważne ,stworzyłem więc za pomocą komendy

sudo gedit /etc/xdg/autostart/loginsound.desktop

dla systemu "program"do uruchmiania sie przy starcie systemu i tam wkleiłem

[Desktop Entry]

Name=GNOME Login Sound

Type=Application

Exec=/usr/bin/canberra-gtk-play --id="desktop-login" --description="GNOME Login sound"

tylko zę zamiast exec=…/canbberra zmieniłem na tą komęnde co wyżej .

Zostaje tylko nie rozwiązana zagadka dlaczego nie działa tak jak powinno ? działało i odmówiło posłuszeństwa.


(StarterX4) #7

Gdy używałem 12.04 też się dziwiłem czemu nie ma tego dźwięku logowania czy tam włączania systemu a nawet wyłączania, on tak od nagle zniknął w 12.04, w starczych oczywiście, jest! :-o spróbuj do programów startowych dodać same “/usr/share/sounds/ubuntu/stereo/desktop-login.ogg” i napisz czy pomogło, ja próbowałem raz sposobu z tego artykułu: http://www.ubuntu-pomoc.org/ubuntu-12-0 … logowania/

i pomogło, ale dźwięk się odtwarzał tylko CZASAMI! :twisted: więc raz będzie a raz, Nope.

Ps. może jeszcze dziś zainstaluję obok winXP Lubuntu 13.04 (najlżejsza wersja ubuntu :P) na razie się pobiera… do końca pisze mi zostało “5 godzin i 46 minut” :-& :frowning:

to się chyba nie skończy pobierać…