Brak dżwięku [Menadżer Realtek HD Audio]


(Neo 123) #1

Witam wszystkich użytkowników. Wszystko grało jak należy lecz moja siostra coś zwaliła :confused:

Posiadam :

Win 7 (64bit)

Nazwa płyty głównej : Gigabyte GA-G31M-ES2C v1

Karta dźwiękowa: Realtek ALC883 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]

2 duże głośniki + 3 małe (Kino domowe)

  • TV (który podłączam do do PC po przez wejście HDMI)

i dzisiaj przeinstalowałem Menadżer Realtek HD Audio z płyty CD lecz to nic nie dało :open_mouth:

Więc do rzeczy

Posiadam wzmacniacz Pioneer'a i od niego wychodzą 2 kable , które podłączyłem do tylego wejścia komputera :

a) zielone wejście (głośniki) ,w wzmacniaczu jest to ustawione jako R (czerwony kolor końcówki kabla) i L (kolor biały)

b) niebieskie wejście (liniowe) ,w wzmacniaczu mam ustawione jako IN i CD-R

Moim zdaniem kable są dobrze ustawione (raczej siostra ich nie ruszała)

Menadżer Realtek HD Audio:

Jeśli ustawie Niebieskie wejście i Zielone na wejście liniowe to muzyka gra lecz tylko z TV(TV posiada głośniki wbudowane) , mogę jej zmieniać ustawienia czyli np Środowisko : Pokój dzienny lecz wzmacniaczem mogę kręcić do oporu i to i tak nic nie da :confused:

Jeśli ustawię wejście niebieskie na liniowe , a wejście zielone na głośniki tyknie to nic nie gra nawet z TV.

Najfajniejsze jest to , że nawet na testach w Menadżerze nie pojawia się muzyczka :open_mouth:

Foty :

95363840.jpg

51435382.jpg


(Szubi993) #2

Chciałbym mieć pewność, że w mikserze nic nie jest wyciszone. Dałoby się zrobić screenshota? :wink:

Wiem, że w sterownikach jest ustawiony głos na maxa, no... ale różnie bywa z tymi sterownikami


(Neo 123) #3

Chodzi Ci o wzmacniacz ?


(Szubi993) #4

Panel Sterowania > Dźwięk > Dopasuj głośność systemu, chyba, że znajdziesz ikonkę głośnika w zasobniku systemowym :wink:


(Neo 123) #5

86189939.jpg

21824646.jpg


(Szubi993) #6

Okej, czyli w Mikserze wszystko działa.

Pytałem Cię o to, bo kiedyś miałem z kolegą podobny problem. Okazało się, że po prostu dźwięk był wyciszony w Mikserze, a w sterownikach wszystko grało.


(Neo 123) #7

może kabel od wzmacniacza do komputera został uszkodzony ?

Jak ustawie :

Głośniki - domyslne urzadzenie komunikacyjne

Wzmacniacz (jesli sie nie myle) -> Urzadzenie domyslne

To mi działa muzyka z TV na ustawieniach :

wejscie zielone : glosniki tylnie

wezjscie niebieskie : polaczenie liniowe

No ale dalej kino domowe nie gra :confused:


(XMan) #8

Masz trochę tego sprzętu :slight_smile:

Sprawdź sterowniki Realtek High Definition Audio Codecs R2.57.

Wybierz odpowiedni system oraz bit. w Pobierz program.


(Neo 123) #9

Zainstalowałem te sterowniki lecz to nie pomogło.

Może kabel został uszkodzony od wzmacniacza do pc(wejście na głośniki) ?

Mam teraz tak ustawione

gniazdo tylne komputera :

niebieskie - wejście liniowe

zielone - wyjście na głośniki tylne


(Neo 123) #10

Sory , że teraz odp - temat można zamknąć już wszystko działa