Brak dźwięku - płyta główna Intel MEDIONPC MS-7616


(381982) #1

Witam!

Problem dotyczy braku dźwięku w komputerze stacjonarnym (karta dźwiękowa zintegrowana na płycie głównej  Intel MEDIONPC MS-7616 ). Po zainstalowaniu systemu Windows 7 Home (system "świeży", po formacie partycji) pojawił się problem z dźwiękiem, po prostu go nie ma. Oczywiście zainstalowałem niezbędne sterowniki z dołączonej płyty, a gdy to nie poskutkowało, to stąd: http://www.medion.com/gb/service/_lightbox/treiber.php?msn=10013819&prod=MEDION%20AKOYA%20X7352%20D%20UK i nadal nic.

Prawdopodobieństwo uszkodzenia karty lub portów jest niewielkie ponieważ tuż przed instalacją na nowo (tego samego) systemu operacyjnego wszystko działało bezbłędnie. Proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszelką.

 


(JNJN) #2

Zobacz, czy na tej płycie CD nie masz kodeku dźwięku Intela? to spróbuj.

 

Lub daj identfikator sprzętowy tej karty muzycznej.


(381982) #3

Nie ma takiego kodeku na płycie. Karta muzyczna to Realtek ALC888S – High Definition.


(JNJN) #4

 

A skąd wiesz, daj identyfikator sprzętowy  tej karty.

 

Jak coś masz do Realteka:

 

http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PFid=28&Level=5&Conn=4&ProdID=135&DownTypeID=2&GetDown=false&Downloads=true

 

 

Realtek:

 

http://www.realtek.cz/realtek-download.php?realtek=ALC888&system=5


(381982) #5

Informację mam stąd: http://www.findlaptopdriver.com/specs-ms-7616/  Musze wyjaśnić, że nie jest to mój komputer, lecz znajomej, która mieszka ponad 20 km ode mnie ale płyta główna jest dokładnie taka, jak w powyższym linku, ponieważ sprawdzałem to w programie CPU-Z,


(JNJN) #6

Sprawdź ostatni ster, rozumiem, że stery do płyty głównej wgrane.


(381982) #7

Oczywiście, stery od płyty głównej wgrane na początku. sterowników (z płyty, z internetu) do dźwięku wgrywałem już kilka (po usunięciu poprzedniego oczywiście). Nawet sam system w sumie instalowałem 3 razy, Wszystko na nic. Gdzieś na jakiejś anglojęzycznej stronie wyczytałem coś o przestawianiu zworek na płycie głównej ale nie doszukałem się tego w komputerze. Wydaje mi się, że to nie jest kwestia sterowników, Przegrzebałem internet w poszukiwaniu odpowiedzi, nie wiem, chyba pozostanie tylko kupno jakiejś karty muzycznej. W każdym razie, dzięki wielkie JNJN za zainteresowanie tematem :slight_smile:


(JNJN) #8

A coś na płycie głównej robiłeś ? wypinałeś jakieś wtyczki.

 

Nieraz wskazany reset biosu baterią i karta muzyczna w biosie ma być włączona - jak coś nie wiesz,wrzuć zdjęcia biosu.

 

 

Lub możliwe,że karta uszkodzona, coś z głośnikami - sprawdź na słuchawkach, inne?


(381982) #9

Karta w biosie jest włączona (spwawdziłem to juz na początku), głośniki też są sprawne (działają po podłączeniu do innego komputera). Później spróbuję zresetować bios (w tym momencie jestem w pracy). Na płycie głównej nic nie było ruszane. Jeżeli reset nic nie da to chyba rzeczywiście nastąpiło jakieś nagłe uszkodzenie karty.


(JNJN) #10

Po resecie biosu wrzuć tu screen z menadżera z rozwiniętą gałęzią kontrolery dźwięku.


(381982) #11

Niestety nie miałem możliwości (i nadal minimum do poniedziałku) nie mam wykonać resetu biosu (tak jak wspomniałem sprawa dotyczy komputera znajomej, która mieszka dość daleko ode mnie) ale mam takie pytanie: które ze sterowników z tej strony http://www.driverscape.com/manufacturers/medion/laptops-desktops/ms-7616/1187 należałoby zainstalować na nowy system operacyjny Win7 Home 32-bitowy? Zupełnym laikiem komputerowym nie jestem, jakieś tam pojęcie o tym mam ale nie chciałbym instalować nieprawidłowych sterowników.


(381982) #12

Przesyłam screen z menadżera z rozwiniętą gałęzią kontrolery dźwięku, po zresetowaniu biosu.

post-253299-0-97062800-1392552019_thumb.


(JNJN) #13

W/g menadżera powinno działać?

 

Czyli, ustawienia, coś z gniazdem, zobacz, może trzeba załóżyć zworki w gnieździe audio na płycie, jak nie podpięty panel przedni lub kodek po prostu uszkodzony.

 

A daj jeszcze screny z Dźwięków, zakładka odtwarzanie i nagrywanie  i zobacz, czy Realtek jest ustawiony jako domyślny.