Brak dźwięku po aktualizacji sterowników, laptop HP Compaq CQ58

Witam.

Mam problem z dzwiękiem z laptopie HP Compaq CQ58 z Windows 7. Jakiś czas temu instalowałam system (z którym również były problemy, pisałam o tym na forum. Ale udało mi się je rozwiązać :slight_smile: ). Jak zawsze, zainstalowałam potrzebne sterowniki od HP, które wcześniej pobrałam z tej strony http://www.webkulturka.pl/2013/05/compaq-cq58-319ew-i-sterowniki-do.html Wszystko było ok.

Jednak ostatnio pobrałam oprogramowanie HP, które pobiera aktualizacje, sprawdza je, itp. Od tego czasu mam problem z dźwiękiem. Podejrzewam, że program ten zainstalował mi nowszą wersję programu Realtek i właśnie przez to nie ma głosu. Cofnęłam tą aktualizację, usunęłam program HP, przywracałam system, instalowałam ponownie program Realtek z pliku sp56679, ale to na nic. Po instalacji tego sterowniku dźwięk jest i wsztko gra, ale tylko dopóki nie wyłącze systemu. Po uruchomieniu dźwięk “niby jest” - po kliknięciu na ikonkę głośnika, podczas przesuwania paska, mruga się on na zielono, a dzięku nie ma. Wyżej jest dziwna ikona opisana w Menedżerze urządzeń: “Urządzenie zgodne ze standardem High Definition Audio”.

W Menedżerze urządzeń, w menu “Kontrolery dzwięku, wideo i gier” mam dwa urządzenia: “Realtek High Definition Audio” i wspomniane już “Urządzenie zgodne z…”. Wyłączałam i włączałam je na zmianę, ale po tym zabiegu laptop chyba “nie widzi” już sterownika w ogóle, bo przy ikonce głosu pojawia się wtedy czerwony krzyżyk. A po kliknięciu na ikonę uruchamia się Narzędzie do rozwiązywania problemów i wykrywa ono sytuację: “Dołącz urządznie głośnik, zestaw słuchawkowy lub słuchawki. Prawdopodobnie urządzenie peryferyjne nie jest podłączone. Sprawdź połączenie. Przejdź do następnego kroku, aby zakończyć.” Klikam dalej i znajduje mi nierozwiązany problem: “Urządznie głośnik, zestaw słuchawkowy lub słuchawki jest odłączone”.

Nie wiem co jest nie tak, pobierałam też inne sterowniki, ze strony AMD między innymi, ale one również nie działał poprawnie. Oprócz tego mam problem z uruchominiem takich sterowników pomimo, że są pod Win 7, muszę uruchamiać je jako administrator lub próbować w innym trybie zgodności. Uruchamiają się dopiero za n-tym razem. Podczas instalacji niekórych z nich, pod sam koniec pojawia się czasem błąd, instalacja pomimo to się jakoś kończy, uruchamiam ponownie komputer, dźwięk raz jest, a raz “niby jest” - bo jednak nadal go nie ma, o czym wspomniałam wyżej. Każda ponowna instalacja rozwiązuje problem, ale tylko chwilowo… Żeby mieć głos musiałabym instalować sterownik za każdym uruchomieniem…

Macie jakieś pomysły jak to naprawić? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc.

Pozdrawiam :slight_smile:

Tutaj jest zrzut ekranu, widać ikonę, która się pojawia:

Dlatego też proszę zapoznać się z tym tematem: Poradnik zakładania i edycji tematu

A następnie korzystając z przycisku Edytuj i opcji Użyj pełnego edytora , dokonać korekty tytułu, tak aby konkretnie mówił o problemie.

W przeciwnym razie temat trafi do Kosza.