Brak dźwięku po formacie komputera


(Amek994) #1

Witam serdecznie,

otóż mam problem gdyż zrobiłem formata wszystko zainstalowałem, a nagle chcąc nacieszyć ucho zdałem sobie sprawę, że nie ma dźwięku ;/

Próbowałem aktualizować sterowniki, ale nic to nie pomogło, nie mam dźwięku ani na głośnikach ani na słuchawkach.

Proszę o pomoc, tu zamieszczam screeny:

http://imageshack.us/g/839/brakdzwieku1.jpg/


(hirem) #2

Raczej wszystko nie zainstalowaleś to byś nie miał pytajników w menedżer urządzeń nawet odnosi się do audio. Instalowałeś wszystkie sterowniki od płyty głównej w pierwszej kolejności od chipsetu warunek żeby pozostałe sterowniki mogły się chcieć prawidłowo zainstalować. I pozostałe: audio, ethernet i jeszcze inne w zalezności od płyty głównej jej uposażenia , no i stery od grafiki, dirext. Można póżniej jeszcze przez windows update jakieś stery może znajdzie ster z działu sprzęt i reszta sterów ściągnie naprzykład net framewoki czy z aktualizuje service pack-a.


(igrek) #3

Proszę bardzo sterowniki do dźwięku http://www.gigabyte.pl/products/page/mb ... /download/


(XMan) #4

Zainstaluj kolejno

  1. Chipset:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Dr ... p68_xp.exe

  1. Sterowniki audio:

http://www.dobreprogramy.pl/Realtek-Hig ... 21164.html

Pobierz program:

dla Windows XP.

  1. Odpowiednie kodeki. np:

http://www.dobreprogramy.pl/KLite-Mega- ... 18588.html

  1. DirectX 9.29 Redistributable

Prawidłowa instalacja bibliotek DirectX 9.0c

kliknij aby powiększyć:

dxsetup.th.jpg

Po każdej instalacji w/w uruchom ponownie komputer...

Start -- Panel sterowania -- Dźwięki i urządzenia audio -- zakładki Audio oraz Głos

  • sprawdź czy masz wybraną kartę dźwiękową Realtek HD...

(Amek994) #5

(XMan) #6

Masz zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek ALC883 tak więc p/w sterowniki powinny być odpowiednie.

Pobrałeś dla Windows XP ?

Pobierz program :

dla Windows XP.

ti664_Pobierz-program.jpg

Sprawdziłeś sterowniki ze strony producenta płyty:

http://download.gigabyte.eu/FileList/Dr ... azalia.exe

A może masz dodatkowo inną kartę dźwiękową ?


(hirem) #7

W google znalazłem rozwiązanie do tego kodu błędu tam jest podane co po kolei robić http://forum.windowsmx.pl/post91465.html

Jak nie pomoże to chyba od nowa format i instalacja sterów od chipsetu zaczynając chyba że tak robiłeś to lepiej żeby ten sposób z linka strony pomógł.


(XMan) #8

@amek994:

jeżeli to co ostatnio napisałem nie pomoże to wrzuć screeny z:

  1. Dodaj lub usuń programy (wszystko).

  2. Start --> Panel sterowania --> Dźwięki i urządzenia audio --> zakładki Audio oraz Głos.

  3. Menedżer urządzeń z rozwiniętym Kontrolery dźwięku, wideo i gier.

Screeny wrzucasz na zewnętrzny serwer a na forum podajesz tylko linki do nich lub miniaturki.

Mam również tą samą kartę dźwiękową Realtek ALC883, płyta GIGABYTE, dodatkowo ten sam system

i powinien być dźwięk :wink:

Masz zainstalowany Windows XP Service Pack 3

:?:


(Amek994) #9

No cóż rzeczywiście tamto coś nie pomogło :frowning: Tak mam xp sp3. Oto screeny


(XMan) #10

Zainstalowałeś Chipset?

Masz włączoną kartę dźwiękową w BIOS-ie ?


(Amek994) #11

Hmmm tak dokładnie to nie wiem, można to gdzieś sprawdzić? W między czasie jedna osoba mi to robiła, później ja i tak mogło coś z tego złego wyniknąć, co do biosu zaraz sprawdzę.


(XMan) #12

Zainstaluj jeszcze Microsoft UAA (Universal Audio Architecture)

asetup.th.jpg

Folder Win2K_XP - klikasz dwa razy na ASetup , instalacja jest niewidoczna, czekasz pół minuty i uruchamiasz ponownie komputer.


(Amek994) #13

;/ dalej nie działa to już jest chore, żeby tyle instalować i nic :stuck_out_tongue:

-- Dodane 25.04.2012 (Śr) 19:12 --

W dodaj lub usuń programy pojawiło się coś nowego: