Brak dźwięku pod aplikacjami windowsowymi pod winem

Ma się rozumieć, że nie masz pliku .exe, tylko katalog?

1. Uruchom PlayOnLinux, wybierz opcję instalacji oraz w wyskakującym okienku “Zainstaluj program, którego nie ma na liście”.

2. Nazwij odpowiednio wirtualny dysk, wybierz 32-bitową instalację programu, a co najważniejsze - wybierasz opcję “Użyj innej wersji Wine”. Zaznaczasz wersję 1.7.55.

1493xj9.png

1. Czekasz, aż zostanie utworzony wirtualny dysk, a następnie, gdy instalator poprosi się o plik .exe programu, zamykasz go!

2. Wchodzisz do swojego folderu w partycji /home, szukasz folderu oznaczonego PlayOnLinux’s virtual drives i klikasz na niego 2x LPM. Następnie przejdź do katalogu, który odpowiednio nazwałeś przy tworzeniu dysku, a dokładniej:

Folder z grą → drive_c → Program Files

1. Kopiujesz katalog z grą to wspomnianego folderu w tym niewielkim drzewku.

2. Powracasz do okienka PlayOnLinux, wybierasz opcję “Konfiguruj”.

3. Wyświetli Ci się bardzo fajne okienko (pierwsze zaznacz wirtualny dysk twardy, który utworzyłeś, z lewej strony):

W którym wybierasz opcję “Utwórz skrót do tego wirtualnego dysku twardego”.

1. Program zacznie szukać na wirtualnym dysku plików .exe. Gdy je znajdzie, wybierz ten odpowiedni, nigdy Uninstall itd.!

2. Powróć do głównego menu PlayOnLinux. Pojawi Ci się skrót do gry, klikasz na niego dwa razy LPM i się ona włącza. Gotowe!

Uff, wytrzymałam do końca!

Pozdrawiam, Amaterasu :].

Utworzyłem na tym dysku wirtualnym dowiązanie symboliczne do katalogu z grą i teraz po wybraniu "Utwórz skrót do tego wirtualnego dysku twardego " nie widzi plików gry to biorę przeglądaj i po wybraniu pliku startowego z grą jest błąd “Czy program został zainstalowany w domyślnej lokalizacji” a dodam, że ta gra jest w domyślnej lokalizacji.

Problem może być z wersją, np. językową. Np. mam licencje na binaria Settlers 3 z dwóch różnych źródeł. Domyślna lokalizacja jest inna dla każdej z wersji. Tak samo może być z wersjami językowymi.

Tam gdzie utworzyłeś te dowiązanie symboliczne otwórz konsolę i wpisz następujące plecenie:

pwd && ls -hal && cd ~/.wine/drive_c/Program\ Files && pwd && ls -hal

Pokaż wynik.

razem 40K

1. Dodatkowe wersje wine instalowane na PlayOnLinux służą do używania tylko przez PlayOnLinux (wersja wine zainstalowana w systemie pozostaje baz zmian).

2. Wynik polecenia nie jest kompletny, bo brakuje pierwszej linii.

I wydany prawdopodobnie z innego katalogu niż potrzeba, bo brakuje linii z dowiązaniem.

/home/tomi/.wine/drive_c/Program Files
razem 16K
drwxr-xr-x 4 tomi tomi 4,0K lis 21 12:16 .
drwxr-xr-x 6 tomi tomi 4,0K lis 21 12:35 ..
drwxr-xr-x 3 tomi tomi 4,0K lis 21 12:16 Common Files
drwxr-xr-x 2 tomi tomi 4,0K lis 21 12:16 Internet Explorer

Nie masz zainstalowanej ani jednej aplikacji w standardowej lokalizacji wine.

Więc na czym właściwie ten dźwięk nie działa?

Jeżeli grę instalował z poziomu POL, to w katalogu

~/.wine/drive_c/Program Files/

nie będzie jej miał. Raczej coś w tym stylu:

~/.PlayOnLinux/wineprefix/prefiks/drive_c/Program Files/

Powyższe podaję orientacyjnie – chwilowo nie mogę sprawdzić ścieżki.

@flecht A ja wcale nie twierdzę inaczej.

W tym wątku poruszone było kilka problemów dlatego celowo poprzednią odpowiedź podzieliłem na punkty.