Mam taki problem zainstalowałem sobie Linuxa minta 17.2 i teraz pod aplikacjami widowsowymi uruchamianymi pod wine nie ma dźwięku, ale wszedłem sobie pod winecfg i nacisnąłem test dźwięku i było coś słychać natomiast pod aplikacjami nie ma co to może być.
Jaki sterownik dźwięku wybrałeś?
Domyślny systemowy, zmieniłem na Pulse i nadal to samo.
Mam rozumieć, że w Winecfg wybrałeś sterownik Pulse? Podaj jeszcze wersję Wine.
Zainstaluj pakiet:
sudo apt-get install libmpg123
Miałam ten sam problem, instalacja powyższego pakietu rozwiązała go ;).
Pozdrawiam, Amaterasu.
Mam go zainstalowane w wersji libmpg123-0
wine-1.6.2
O ile się nie mylę sterownik pulseaudio dla wine trafił dopiero w wersji: 1.7.55: http://www.dobreprogramy.pl/Wine-1.7.55-teraz-dzwiek-z-gier-dla-Windows-bez-zaciec-a-niebawem-wsparcie-dla-DX11,News,68162.html
Sprawdź dla pewności używaną wersję wine:
wine --version
wine-1.6.2 mam taką wersję wine, a nie idzie innego sterownika dźwięku wybrać.
Zaktualizuj Wine do najnowszej wersji (1.7.55), może to pomoże.
Pozdrawiam, Amaterasu.
Właśnie w mojej dystrybucji ta wersja wine którą mam zainstalowaną jest w najnowszej wersji.
Zawsze możesz spróbować zainstalować Wine ze stronki. O wiele gorsza metoda, ale skoro to Ci tylko pozostaje.
Próbuje i założyłem oddzielny temat bo teraz próbuje skompilować wine ze stronki i też mi się nie udaje.
Zainstaluj PlayOnLinux, uruchom program oraz przejdź do Narzędzi → Zarządzanie wersjami Wine. Tam będziesz mógł dostać najnowszą wersję pakietu. Robisz to, wybierając poszczególna wersję z lewej strony (tutaj: 1.7.55) i przesuwasz ją za pomocą strzałki “>”, by została zainstalowana.
Pozdrawiam, Amaterasu :D.
Zainstalowałem niby wszystko jest dobrze to wine znajduje się w kategorii 32 bitowych, a jednak się okazało, że zainstalowałem 64 bitowe wine, które nie może być używane do uruchamiania aplikacji 32 bitowych
wine: '/home/tomi/.wine' is a 64-bit installation, it cannot be used with a 32-bit wineserver.
Poczytaj jak się używa PlayOnLinux oraz instaluje w nim aplikacje. Dodam że wszystko robi się z poziomu GUI a nie konsoli. Wtedy wszystko będzie działać.
Ja zainstalowałem wine dzięki PlayOnLinux zainstalowałem to graficznie i dobrze się zainstalowało, ale żeby przetestować to wine to zrobiłem to za pomocą konsoli.
Nie rób nic z konsoli, po prostu zainstaluj swoją aplikację przez PlayOnLinux i z tego ją włączaj.
A jak zrobić, żeby np. PlayOnLinux używał wersji wine 1.7.55 do uruchamiania aplikacji bo używa 1.6.2 i jak zrobić, żeby nie instalować gry bo nie mam jej wersji instalacyjnej.
Wskazać wersję podczas instalacji (lub w konfiguracj). Jeśli nie masz wersji instalacyjnej utwórz skrót do tego pliku. Patrz w screena jeśli nie wiesz jak:
U mnie nie ma czegoś takiego jak utwórz skrót ja mam trochę inny interfejs nie mam tego lewego menu.