Brak dźwięku - SoundMax


(Gaz Bi) #1

Witam.

Mam problem z dźwiękiem w Windows 7. Posiadam kartę muzyczną 5.1. Podłączoną mam także wieżę. Karta określana jest jako SoundMax Integrated Digital HD Audio.

Na Windowsie XP działało ok. Dźwięk ze wszystkich głośników był zarówno przy oglądaniu filmów jak i słuchaniu muzyki. Natomiast teraz, w Windows 7 jest z tym problem. Początkowo, dźwięk był tylko z dwóch przednich głośników 5.1 - wieża bez dźwięku. Po włączeniu w SoundMaxie funkcji Sonic Focus pojawił się dźwięk, ale jest nie taki, jak powinien. Dodam, że bez Sonic Focus był dźwięk, ale tylko w testach, ze wszystkich głośników(testy w SoundMaxie i ustawianiach głośników w Panelu Administratora). Tak więc problem jest jakiś z oprogramowaniem?


(Drawkora) #2

Spróbuj tego:

Panel sterowania -> W Widok według wybierz Małe ikony-> Dźwięk -> Kliknij PPM na włączone urządzenie, którego używasz -> Konfiguruj głośniki -> Kanały audio -> Zmień na 5.1 Surround i skonfiguruj.

Napisz o efektach.

PS. Masz więc problem w Windows'ie 7 czy 8?


(pawcio1212) #3

to win 8 czy win 7


(Gaz Bi) #4

Przepraszam, oczywiście Windows 7. Co do zmiany na 5.1 próbowałem. Jest tam właśnie ta opcja testowania, którą użyłem - na każdym głośniku był dźwięk.


(Drawkora) #5

Rozumiem, że jeśli funkcja Sonic Focus jest wyłączona, wszystko jest OK? Dobrze rozumiem?


(Gaz Bi) #6

Nie. Jeśli ta funkcja jest wyłączona, to:

-jest dźwięk tylko na 2 głośnikach

-jest dźwięk ze wszystkich głośników tylko w testach

Jak jest włączona, jest dźwięk, ale "dziwny" - nieprawidłowy.