Brak dźwięku w głośnikach (HDMI)


(Huzar11) #1

Brak dźwięku w głośnikach

Witam

System operacyjny – Windows XP SP2

Płyta główna - Asus P7H55-M LX SI

Karta dźwiękowa - Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme

Karta graficzna z wyjściem HDMI - Radeon 5450 MSI 1GB DDR3

Rolę monitora i głośników spełnia telewizor LED - Samsung UE32C6500

który jest połączony przewodem HDMI z wyjściem karty graficznej (jeden jedyny przewód, który łączy komputer z telewizorem).

W menadżerze urządzeń / Inne urządzenia jest żółty znak zapytania z wykrzyknikiem

"Urządzenie audio na High Definition Audio"

Wkładałem płyty ze wszystkimi sterownikami (grafika, dźwiękowa, główna), łączyłem się z internetem – i system nic nie mógł znaleźć i zainstalować.

Podejrzewam, że to właśnie ten sterownik odpowiada za brak dźwięku.

Co robić, skąd to ściągnąć ?


(Adamsubzero) #2

Problemem może być niepodłączona karta dźwiękowa do karty graficznej. Kabel spdif o ile się nie mylę.


(Yogick) #3

Ściągnij i zainstaluj to > http://support.amd.com/us/gpudownload/w ... mi_xp.aspx

W przypadku Radeonów nie trzeba podłączać żadnego dodatkowego kabla do karty.


(Huzar11) #4

Jest dźwięk :slight_smile: tydzień czasu z tym walczyłem

WIELKIE DZIĘKI

Ale mam jeszcze pytanko techniczne:

Panel sterowania / Dźwięki i urządzenia audio / zakładka Audio

Urządzenia domyśle - pojawiły się 2 "sterowniki" dźwięku

  • ATI HDMI Audio Driver

  • Sound Blaster X-Fi Xtreme

tzn skąd jest teraz brany dźwięk? z karty dźwiękowej Sound Blastera, czy z jakiegoś innego źródła?