Brak dzwięku w głosnikach


(LeszekC87) #1

Witam

Mam taki problem kupiłem głośniki Esperanza EP111 Leggiero 2.0 i po podłączeniu przez mini jack do komputera nie wydobywa się z nich żaden dźwięk, po podłączeniu przez USB Windows 8 jak i XP wogle nie widzą głośników i muzyka leci z głośników wbudowanych w monitor.

Myśląc, że głośniki są uszkodzone kupiłem kolejne Media-Tech MT-3135 BONITA i jest tak samo.

W obydwu głośnikach nie ma przycisku od zasilania.

Nie wiem w czym jest problem więc proszę o Waszą pomoc bo nie mam pomysłu co dalej :frowning:


(JNJN) #2

A podpinasz je z tyłu do zielonego gniazda?


(LeszekC87) #3

tak z tyłu jak i z przodu i nic...


(JNJN) #4

A jak masz podpięty monitor jakim kablem, VGA, DVI czy HDMI.


(LeszekC87) #5

Kablem VGA, a dokładnie prze złącze d sub. Dodatkowo monitor ma wbudowane głośniki, które podłączam przez mini jack i te głośniki działają normalnie.

Mam jeszcze podpięty TV przez HDMI jeśli to też ma znaczenie.


(JNJN) #6

No to monitor do zasilania głośników musi dostawać sygnał kablem z karty dźwiękowej? komputera, czyli chyba nie wiesz co robisz.

No to masz odpowiedź, że z kompem i kartą jest OK.

Zestaw głośników który podłączasz musi być ze wzmacniaczem, czyli aktywny zasilany najlepiej z sieci 230V lub USB.

A te zestawy mają wtyczki USB?, bo może je trzeba wpiąć do portu USB i wtedy będzie ich zasilanie.

Są zasilane z USB kompa, podłącz i sprawdź, regulacja głośności w kompie i na głośnikach.


(LeszekC87) #7

Aaaagrhhh

Rozumiem :stuck_out_tongue: Przepraszam za mój brak wiedzy, ale mój kontakt z głośnikami przenośnymi zatrzymał się 8 lat temu gdy miałem jeszcze zewnętrzne, a które były z 1997 roku i posiadały tylko mini jack :stuck_out_tongue:

Od 8 lat korzystam z głośników wbudowanych do komputera i nie miałem kontaktu obecnymi głośnikami i myślałem, że te głośniki można podłączyć po prostu na dwa sposoby bez podłączania usb jeśli chce używam mini jak :stuck_out_tongue:

Wielkie dzięki jeszcze raz :stuck_out_tongue:


(JNJN) #8

No jakoś muszą być zasilane, albo z sieci 230V, albo z USB 5V, najważniejsze, że działa.


(LeszekC87) #9

No tak, ale kiedyś posiadałem głośniki takie kremowe, prostokątne z 1997 i działały one na samym złączu mini jack :wink:


(JNJN) #10

I na pewno miały zasilanie 230 V,ale OK.


(LeszekC87) #11

Ok, głośniki zamontowane, jednakżę pojawił się kolejny dziwny problem.

Otóż nie działają słuchawki z mikrofonem u znajomej, która ma Windows XP. Testowałem dwa zestawy headsetów i podłączałem je z przodu i z tyłu obudowy, za każdym razem nie działały, a Windows chyba nawet ich nie wykrył bo po podłączeniu słuchawek to głos w głośnikach się nie wyłączał, czyli ze system nie przestawiał dźwięku na słuchawki...

Oczywiście słuchawki u mnie i na innym sprzęcie działają normalnie...

Jakiś pomysł o co może chodzić ? :frowning:

Z góry dzięki za pomoc!


(JNJN) #12

No to chyba trzeba odłączyć wtyczkę głośników i tam wsadzić słuchawki, bo przedni panel może nie działać (odłączony) lub trzeba przejrzeć opcje sterownika dźwięku i go uaktywnić.

Najlepiej podłącz słuchawki w miejsce głośników.


(LeszekC87) #13

Czyli w miejsce głośników też nie działa. a głośniki po podłączeniu na przednim panelu działają normalnie...


(JNJN) #14

Cudów nie ma, jeśli głośniki działają, sprawne słuchawki też muszą działać.