Brak dźwięku w komputerze, co się dzieje?


(marek881) #1

Witam serdecznie,
posiadam pewien problem - nie mam dźwięku w komputerze.
Słuchawki, które są podłączone działają, ikonki w komputerze pokazują, że działa wszystko, ale dźwięków wszelakich brak.

Oto dane techniczne mojego komputera: http://imgur.com/a/fSfU7

Bardzo proszę o pomoc,
pozdrawiam


(apanasiuk) #2

Za mało podałeś danych o swoim sprzęcie. Ściągnij program do identyfikacji sprzętu (https://www.dobreprogramy.pl/Identyfikacja-sprzetu-i-oprogramowania,Programy,Windows,220.html i wtedy będziemy mieli więcej danych o twoim komputerze.


(marek881) #3

wrzuciłem tutaj, http://imgur.com/a/z1j59


(apanasiuk) #4

odinstaluj sterowniki od karty dzwiekowej i zrob restart komputera. zainstaluj te z linka:http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/socket775/P5G43T-M_PRO/Realtek_Audio_V51005904_V6015904.zip?_ga=1.236437825.1168018376.1490870817


(marek881) #5

Zrobiłem tak, jak poradziłeś, ale problem wciąż się utrzymuje.


(apanasiuk) #6

A w dolnym prawym rogu tam gdzie masz symbol głośnika otwórz mikser głośności poprzez klikniecie prawym klawiszem myszy na ikonę głośnika. i czy masz wszystko ustawione na maksa do góry?


(apanasiuk) #7

A jak to nie pomoże to zobacz to:https://www.youtube.com/watch?v=KyOP71Vq4wA


(marek881) #8

Wszystko to, co w filmiku mam i ja.
Zajrzałem do opisu i też jest wszystko w najlepszym porządku, ale w słuchawkach wciąż cisza :cry:


(apanasiuk) #9

A kiedy miałeś dźwięk sprawny?


(JNJN) #10

Jak stacjonarka sprawdź na tylnym zielonym gnieździe i na innych słuchawkach.

Tu wrzuć screen z menadżera urządzeń z rozwiniętą gałęzią kontrolery dźwięku wideo i gier.


(marek881) #11

Dźwięk jeszcze miałem sprawny tydzień temu.

a oto skrin: http://imgur.com/a/YL5Jf


(JNJN) #12

Z tego wychodzi, że masz dwie karty, osobną PCI i integrę?

Z której korzystasz? i tam wsadź słuchawki.

Albo trzeba w aplikacji dźwięk i odtwarzanie wybrać tą z której chcesz korzystać? (urządzenie domyślne)


(marek881) #13

Słuchawki mam wsadzone i do jednego i do drugiego.
W dźwięk ustawiłem domyślne urządzenie, ale wciąż bez zmian.


(JNJN) #14

Nic z tego nie rozumiem? masz korzystać, albo z C-Media karta PCI, albo z Realteka integra.

Taki układ dwóch kart muzycznych może nie działać poprawnie?

Wrzuć tu cały screen z Dźwięk i zakładki odtwarzanie.


(marek881) #15

http://imgur.com/a/v0yyJ :slight_smile:


(JNJN) #16

Teraz powinno działać tylne zielone gniazdo z płyty głównej.

Jak przestawisz urządzenie domyślne wyżej na C-media powinno działać gniazdo zielone karty PCI poniżej karty grafiki. Po przestawieniu restart i test.

Może dźwięk masz wyciszony? wyłączony - w/g systemu powinno być OK.


(marek881) #17

Niestety, wciąż bez zmian.


(JNJN) #18

Podłącz inne słuchawki?

W biosie wyłącz kartę Realteka i zapisz bios Save i sprawdź na C- Media
Przestaw na domyślną w Dźwięki na C-Media, restart i test w aplikacji Cmedia.

To samo z poziomu menadżera, wyłącz Realteka i test na C-media, wyłącz C-Media i test na Realteku - wszystko po restarcie. Metoda prób i błędów.