Brak dźwięku w słuchawkach

Kiedyś w stary dysk uderzałem młotkiem jak się zaciął, szkoda że nie znałem twojej metody.

To chyba był HP z audio IDT. Działo się to po zainstalowaniu systemu na nowo. link.

Tutaj ktoś opisuje, że to pewnie kurz, ale nie, ja umyłem dokładnie gniazdo, wyczyściłem styki itp. nic. Zatem prędzej jakiś problem z czujnikiem, może wrażliwy na temperaturę. Nie wiem.

Czasami głowica się zawiesza. Lepiej wtedy otworzyć i odciągnąć głowicę, czasami udaje się uruchomić dysk i odzyskać dane, a czasami jest złom. :grinning:

Dysk nadal mam, być może to zrobię. Mógłbyś podesłać jakiś dobry film instruktażowy?

Hmm, czy ja wiem, może taki będzie ok.

Będę próbować. Tylko nie rozumiem po co on przekręca talerze w lewo śrubokrętem gdy ciągnie głowicę.

Żeby zminimalizować uszkodzenie powierzchni talerzy.

Tam pisze koleś, że jedno gniazdo pokazywało mu, że jest obciążone a nic nie było do niego podłączone.
Dopiero jak je przemył to mu odblokowało dźwięk.
Więc trudno ogarnąć co ma do tego wszystkiego dmuchanie.
Poza tym, ten kodek IDT ma w Windows 10 jakieś problemy o których tutaj piszą.
Więc sprawa jest jakaś w ogóle pogmatwana, a to że dmuchniecie pomaga…no to rzeczywiście sprawa śmieszna.
https://www.dell.com/support/kbdoc/pl-pl/000148872/idt-audio-informacje-og%C3%B3lne-i-rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w

Ano czasami pomaga. U mnie w dwóch przypadkach. W innych problemy standardowe, brudne gniazdo, sterowniki itp. ale jak widać bywają takie wynalazki.