Brak dźwięku w systemie XP


(system) #1

Witam!

Ostatnio chciałem zainstalować realteak i po zainstalowaniu, komputer został uruchomiony ponownie. Jak się okazało pózniej komputer nie wyczytuje karty dźwiękowej podaję nazwę: Opis urządzenia Typ

Intel 82801FB ICH6 - High Definition Audio Controller [b-1] PCI . Myślę, że moze to byc problem ze sterownikami więc proszę o link sterowników do ściagnięcia do płyty głownej podaję nazwę:

Nazwa płyty głównej MSI MS-7046 (Medion OEM) potrzebne mi są sterowniki do płyty głownej z tego względu,iż karta dźwiękowa jest zintegrowana .

Proszę o szybką pomoc z góry dziękuję...


(scripter1) #2

Jeśli wierzyć opisowi tej płyty z tej strony to potrzebujesz sterownika Cmedia a nie Realtek.

Poszukaj też tu: http://www.medion.com/gb/service/downlo ... &highsub=1


(marcin82) #3

Witam.

Zainstaluj ten program:

http://www.dobreprogramy.pl/Everest-Hom ... 11558.html

Podaj nazwę mikroukładu płyty głównej.


(system) #4

Proszę o jakiś dokładniejszy link do sterowników, ponieważ nie do końca jestem w temacie próbowałem zainstalować sterowniki z linków scripter1 lecz nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów... Niestety dalej nie mam dźwięku.

-- Dodane 03.02.2011 (Cz) 13:13 --

Nazwa mikroukładów to:

Mostek północny (Northbridge): Intel Grantsdale i915P

Mostek południowy (Southbridge): Intel 82801FB ICH6


(Piotrkijak) #5

Zainstaluj łatkę dla dźwięku HD: http://drivers.softpedia.com/get/SOUND- ... udio.shtml


(marcin82) #6

Dobra, spróbuj tego zestawu:

http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... rod_no=154

Najpierw instaluj sterowniki dźwięku. Jeśli będzie ok, możesz próbować z kolejnymi, oprócz pierwszej pozycji:

VIA PIDE/SATA RAID Drivers & Utility.

Napisz czy pomogło, jeśli nie próbuj dalej tutaj:

http://www.msi-polska.pl/index.php?func=downloadindex

Typ 2: ręczne pobranie z ustawieniami: Płyty główne, potem Intel Platform / Socket 775 / Intel / Intel 915P Express / ostatnie ustawienie - do skutku :slight_smile:

=======

Link od Piotr92 działa ...


(system) #7

Piotrze niestety ten link nie dziala... proszę o inny

-- Dodane 03.02.2011 (Cz) 13:27 --

Marcin'82 kiedy otwieram link który mi podałeś wyskakują mi 4 tabelki, z której mam skorzystać ??

-- Dodane 03.02.2011 (Cz) 13:38 --

Marcin'82 niestety żadne z wyżej wymienionych opcji nie przyniosły skutku :confused:


(marcin82) #8

Z tego linku:

http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... rod_no=154

Chodzi o ostatnią tabelkę - tytuł tabelki:

C-Media Azalia Audio Drivers

To są sterowniki do dźwięku.

Zobacz czy przyniesie to efekt, jeśli nie, instaluj z każdej tabelki dla Win XP - oprócz pierwszej - sterowniki RAID/SATA są Ci nie potrzebne.

=======

Co do drugiego linku napisałem Ci, jak się wyszukuje.


(system) #9

Czy po zainstalowaniu powyzszych sterowników wskazany jest restart komputera ???


(Piotrkijak) #10

Tak, zawze resetuje się kompa, bez względu na to, do czego jest sterownik.


(marcin82) #11

Tak. Jeśli dalej nie będzie dźwięku instaluj po kolei wszystko oprócz SATA.


(system) #12

niestety podczas instalowania pliku ze strony http://www.msi-polska.pl/index.php?func ... rod_no=154 wyskakuje mi bład i nic nie mogę zrobić ...


(marcin82) #13

To jeszcze spróbuj najpiew zainstalować sterownik z pozycji INTEL-INF , potem resztę.


(system) #14

Własnie bo ty podałeś w tym recznym pobieraniu 5 opcji a na stronie jest 6 ...


(marcin82) #15

Bo ostatnią opcję miałeś sobie sprawdzić Everestem - tam może pokaże się więcej informacji ... Nie wiem co Ci zadziała, a co nie ...


(system) #16

no niestety z przykrością muszę stwierdzić że wszelkie opcje jakie do tej pory wykonałem nie przyniosły efektu...

-- Dodane 03.02.2011 (Cz) 14:43 --

No niestety nic nie skutkuje ;/


(marcin82) #17

To jeszcze zajrzyj tutaj:

http://www.medion.com/gb/service/downlo ... &highsub=1

W polu MSN number wpisz numer seryjny płyty głównej.

================

Zajrzyj jeszcze tutaj:

http://www.frazpc.pl/b/244440 .


(system) #18

kurcze dalej nic


(Piotrkijak) #19

A instalowałeś sterownik do którego podałem Ci wcześniej link? Jak instalowałem ciotce XP na lapku, to właśnie pamietam, że żeby zadziałał dźwięk, to musiałem wgrać sterowniki do dźwięku od Realteka, ten sterownik Microsoftu do którego podałem link i dopiero zadziałał dźwięk. Zresztą możesz to sprawdzić, czy w twoim wypadku ten sterownik jest konieczny. Jeżeli w menedżerze urządzeń będzie pisać icrosoft UAA Bus Driver for High Definition Audio i przed będziesz miał znak znapytania, to będzie to oznaczać, ze musisz wgrać ten sterownik od Microsoftu i wtedy będzie ok.


(Baruch) #20

Zainstaluj dodatek do XP SP3. pozdrawiam