Mam problem z dźwiękiem. Dźwięk w systemie jest włączony (ikonka obok zegara w prawym dolny rogu ekranu), jednak gdy włączam plik video, lub gdy włączam teledysk na youtube, głosu nie słychać mimo, iż głośność jest ustawiona na maxa w ustawieniach win oraz programów odtwarzających dźwięk. Poza tym mam problem z instalacją aktualizacji wni10, a mianowicie od 02-2020 mam problem z aktualizacją windows update:
2020-02 Aktualizacja zbiorcza programu .NET Framework 3.5 i 4.8 w systemie Windows 10 Version 1909 dla systemów opartych na procesorach x64 (KB4537572).
Ciągle oczekuje na pobranie. Niby się pobiera, a po chwili dostaję komunikat “nie udało się pobrać aktualizacji”.
Po którejś aktualizacji na początku lutego 2020 dźwięk był z automatu wyłączony i pokazywał się komunikat “usługa windows audio nie została włączona”.
Po przeszukaniu internetu posłużyłem się wskazówką, aby otworzyć plik services.msc i włączyć tą usługę, aby działała automatycznie. Faktycznie to nie było zaznaczone. To ustawienie spowodowało, że w prawym dolnym rogu ikonka dźwięku nie miała czerwonego krzyżyka i w tej chwili wygląda jakby dźwięk był włączony, ale głosu jak nie ma tak nie ma.
Myślałem, że przez pomyłkę włączyłem jakąś funkcję klawiszy “Fn”, ale niestety to nie to.
Ręczna aktualizacja sterownika ze strona producenta płyty głównej (jak pc)/laptopa?
Jak nie pomoże to można spróbować odinstalować sterownik audio w menadżerze urządzeń i po restarcie powinno samo zainstalować.
Na potrzeby oczyszczenia systemu używaj Edge jako przeglądarkę do pobierania potrzebnych plików. Przestań używać Firefox
W logu Malwarebytes jest widoczna infekcja Firefox
Czy wykonałeś oczyszczanie?
Włącz Firefox tylko, aby wyeksportować zakładki i następnie odinstaluj Firefox. Zainstalujesz go, gdy komputer będzie czysty
EDIT: Bez uruchamiania możesz użyć MozBackup, aby wyeksportować zakładki i hasła.
Możliwe, że potrzebujesz dodatek Szafir, więc będziesz musiał go zainstalować później ponownie
Ręcznie usuń C:\USERS\LESZE\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX
Możliwe, że będzie podobny katalog również dla drugiego użytkownika BABUS
Odinstaluj i nie używaj w przyszłości Driver Booster itp.
Odinstaluj Avast tym narzędziem. Na teraz niepotrzebny, może nawet i później też nie
Uruchom RKill, przeskanuj system, może pojawić się czarny ekran przed zakończeniem skanowania. Zapisz plik wynikowy do późniejszego wglądu. Zrestartuj komputer
Uruchom RKill, przeskanuj system, po przeskanowaniu oczyść to co znajdzie, zapisz plik wynikowy Zrestartuj komputer
Uruchom ADWCleaner, przeskanuj i usuń to co wykryje. Zrestartuj komputer
Po restarcie pojawi się plik wynikowy, zapisz go na później.
Przeskanuj FRST ponownie i zapisz pliki wynikowe na pulpicie
Moja dziewczyna ma ten sam problem (brak dźwięku). Też Asus, ale ux303. I też widziała dzisiaj jakieś aktualizacje systemu (ale bez błędów). Kwarantannujemy się w innych domach i nic więcej na ten temat nie powiem poza tym, że nie jesteś sam.
Pytanie brak dźwięku, czy na głośności 100% słychać “coś” tak jak normalnie na 4%? Na domowych laptopach też tak miałem ostatnio, ale porobiłem update systemu, reinstall sterowników i działa.
Używam już tylko przeglądarki Edge. Nowy objaw, lub nie zauważyłem wcześniej w tej przeglądarce nie mogę oglądać teledysków na youtube error jakiś tam, czarny ekran bez dźwięku.
W Mozilli mogłem, ale nie było słychać dźwięku.
Hejka. I jak tam? Tylko się grzecznie pytam na jakim etapie są prace i ile dni to może potrwać tak plus/minus?
Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję😁
Próbowałem jeszcze raz zainstalować sterowniki od plyty glownej, karty graficznej i dźwięku oraz próbowałem włączyć usługi audio. Koniec końców usługi audio po przeinstalowaniu udało się włączyć, ale “nie odpowiadają”.
Wygeneruję nowe pliki z firsta i za chwilkę je wstawię.
Dźwięk niby włączony ale nic nie słychać nadal, problem z aktualizacjami windows update i moim zdaniem przez nie coś się z dźwiękiem pochrzaniło , przeglądarka Edge niby zalecana, ale filmy w przeglądarce nie działają. Wcześniej miałem firefox i było ok, ale okazało się, że był jakiś błąd, czy infekcja z powodu Mozilli. Czy na przyszłość przesiąść się na chrome? Firefox wadliwy, Edge brak wtyczek na filmy hm?