Witam!
Widzę, że pomoc idzie pełną parą
więc ja też postanowiłem zadać zagadkę ludziom lepiej zorientowanym ode mnie (szczególnie, że mi się już skończyły pomysły).
Na początek dane o kompie z Everesta:
Windows XP SP2
DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c)
Nazwa płyty głównej VIA P4MA Pro (3 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Mikroukład płyty głównej VIA VT8751 Apollo P4M266ć
Karta dźwiękowa VIA AC’97 Enhanced Audio Controller (ta sama figuruje też w menedżerze urządzeń)
Karta dźwiękowa jest zintegrowana ale używałem innej karty podłączanej przez USB (jedyne info jakie o niej posiadam to C-media headphones set). Nie wiem czy podczas jej podłączenia (kiedyś tam) karta zintegrowana była jakoś wyłączana- w każdym razie w BIOS’ie wygląda że jest ok. Bardzo możliwe ze nazwa karty podana wyżej pojawiła się w menedżerze urządzeń po tym jak próbowałem wgrać do niej sterowniki już po awarii. A awaria polegała na tym, że kilka dni temu karta USB zaczęła wariować - tak migać jak by ktoś ją odpinał i szybko przypinał. Miałem wcześniej problemy z portami USB więc ja przepiołem, ale to niewiele pomogło. Jednak z czasem się uspokoiła i wysiadała czasami podczas oglądania filmów na YT na przykład. Muzyka z odtwarzacza itp działała. Odpalałem od nowa Operę i głos zaskakiwał. Czasami odpalałem tak film ze 3 razy. Następnego dnia jednak padła całkiem. Postanowiłem ją wyłączyć i wrócić do zintegrowanej. Próbowałem wszystkiego, instalowałem sterowniki kilka razy, najnowsze ze strony też oraz te sugerowane tu na stronie 14 (ta sama karta) i nic. MU widzi OBIE karty, obie “działają poprawnie” a dźwięku brak- nie mogę nic wybrać w ustawieniach audio (zacieniowane).
Dodam, że po naciśnięciu prawym na którąkolwiek kartę w MU i wybraniu właściwości, potem zakładki właściwości, potem wybraniu z listy np. “urządzenie audio” i przyciśnięciu przycisku właściwości
pojawia się komunikat “Stan: sterownik włączony ale nie został uruchomiony”, a po zmianie opcji na “użyj/nie używaj właściwości audio tego urządzenia” opcja ta zmienia się dla obu kart. Nie wiem czy tak powinno być ale nie mogę ustawić “użyj” dla karty USB i jednocześnie “nie używaj” dla zintegrowanej, albo odwrotnie.
Trochę się rozpisałem ale chciałem dokładnie zobrazować problem- wydaje mi się istotne, że nie działa żadna z kart. Karta USB działa na innym kompie bez problemów- w tej chwili u mnie też jej nie rozłącza ani nic takiego.
Bardzo proszę o pomoc- komp jest stary, miałem z nim wiele przygód i nauczyłem się naprawiać wiele podobnych usterek ale ta mnie przerosła (albo sam coś pomieszałem podczas licznych prób naprawy dźwięku). Kompa za jakieś 2 miechy pewnie zmienię ale jak nie dowiem się co jest nie tak to nie będę mógł spokojnie spać