Brak dzwięku windows xp


(Lukasz Macek) #1

Witam mam problem ze sterownikami dzwięku zainstalowałem jusz chyba wszystkie możliwe z internetu

mam windowas xp doinstalowałem sp3

komp:

 

Pole    Wartość


(XMan) #2

Sprawdzałeś sterowniki audio ze strony producenta płyty ?

http://download1.gigabyte.eu/Files/Driver/motherboard_driver_audio_realtek_whql.exe

 

Są w Zip-ie, wypakuj do Nowego folderu, wyszukaj plik  setup , kliknij na niego dwa razy, zainstaluj i uruchom ponownie komputer...

 

ic562_setup.jpg

 

Wcześniej poprzednie sterowniki audio usuń.


(Lukasz Macek) #3

(Dimatheus) #4

Hej,

 

Zainstalowałeś najpierw sterowniki do chipsetu płyty głównej?

 

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Lukasz Macek) #5

Owszem ale to nic nie dało pojawił mi się tylko komunikat jak na górze


(JNJN) #6

Może kodek uszkodzony?

 

Zresetuj jeszcze bios baterią i ustaw ponownie i zapisz Save.

 


(Lukasz Macek) #7

Mam kompa stacjonarnego w kompie mam małą plaską okrągłom baterię i chyba mi padła bo po włączeni kompa zawszę muszę ustawiać datę i godzinę


(Dimatheus) #8

Hej,

 

Czyli ustawienia BIOSu i tak się resetują, bo podejrzewam, że komputer odłączasz na noc od prądu przy pomocy listwy zasilającej, tak? A nie masz przypadkiem problemów także z portami USB?

 

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Lukasz Macek) #9

Zgadza się odłanczam ale z USB wszystko w porządku mam modem cały czas podłączony i po włonczeniu działa normalnie

a  jeszcze po włonczeniu  muszę wcisnąć F1,

niezauwarzyłem żeby coś w biosie się resetowało


(Dimatheus) #10

Hej,

Skoro za każdym razem musisz wprowadzać poprawną datę, to ustawienia BIOSu się restartują. Być może domyślnie dźwiękowa karta zintegrowana jest wyłączona i stąd problem. Sprawdzałeś, czy w BIOSie karta jest włączona?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(XMan) #11

 

I tak musisz kupić nową baterię.

Kup i sprawdź.


(Lukasz Macek) #12

karta w biosie zawsze jest włączona ,,ustawiona na auto" sprawdzałem i tę możliwość


(JNJN) #13

Ale co za problem założyć nową baterię, zresetować bios i go ponownie ustawić i zapisać Save?


(Dimatheus) #14

Hej,

Karta jest albo wyłączona w BIOS'ie - i ustawienie BIOSu nic nie zmienia - albo płyta główna jest uszkodzona. W końcu karty nie widać w menadżerze. Trzeba będzie wymienić baterię na sprawną.

Czy instalacja SP3 powiodła się?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(hirem) #15

Spróbuj postąpić według instrukcji przedostatni mój post z linka http://forum.dobreprogramy.pl/brak-dźwięku-gigabyte-945-gcm-s2l-xp-sp-3-t453199/


(Lukasz Macek) #16

Bateria wymieniona nic się nie zmieniło

Jak sprawdzić czy płyta główna sprawna

z tego co mi się wydaje to sp3 dobrze się zainstalowało

niestety sposub ,, hirem"  nie działa ale dzięki jestem otwart na sugestie


(hirem) #17

Uruchom jakiś system z rodziny Linux , Ubuntu tkzwany live cd bez instalowania na dysku twardym czyli z bootować z DVD czy pena. Np. Linux Mint ma już w sobie aplikacje do odtwarzania z kodekami. Do Ubuntu trzeba doinstalowywać kodeki żeby można było odtworzyć film , muzykę o różnych formatach. Zobaczysz wtedy czy dalej będzie problem z dźwiękiem na alternatywnym systemie.


(Dimatheus) #18

Hej,

Ewentualnie można wykorzystać tryb Mini Windows XP z płyty Hiren's Boot CD. Poprawność działania dźwięku sprawdzamy analogicznie. Jeśli na takim systemie dźwięk też nie będzie działał, mamy najprawdopodobniej do czynienia z uszkodzeniem sprzętowym.

Pozdrawiam,

Dimatheus