Brak dźwięku z telewizora (HDMI → DisplayPort + Aux)

Hej,

mam problem z dźwiękiem.A więc do dzisiaj miałem komputer stacjonarny (HP Compaq 6005 Pro Small Form Factor) podłączony do telewizora (Telefunken D55F289X4CW ) poprzez kabel DVI.Dzisiaj doszedł do mnie kabel HDMI======>DisplayPort (DisplayPort podłączony do komputera,HDMI telewizor).Jest lepiej,ale nie wszystko,ale to inna sprawa.
Wygląda to tak:
do dźwięku używam telewizora i mam go podłączonego kablem AUX==>2xRCA do kompa(aux do kompa,rca telewizor)
gdy byłem podłączony przez DVi wszystko działało bez problemu,ale gdy podłączyłem nowy kabel nie było dźwięku…W systemie pokazuje,że dźwięk jest,ale nie wydobywa się z telewizora.
Podłączyłem jeszcze raz DVI by sprawdzić czy to coś z kablem,i działa.I teraz zrobiłem coś takiego,że odłączyłem od komputera DVI a w telewizorze zostawiłem,dźwięk leciał,wtedy podłączyłem do kompa i telewizora nowy kabel (bez wyłączania komputera) i dźwięk nadal leciał(oczywiście bez obrazu)(ale miałem ustawiony kanał na VGA/PC(DVI)),a gdy przełączyłem kanał na HDMI dźwięk znikł(ale w systemie pokazuje,że jest).

I nie wiem co mam zrobić,co może być problemem.Dodam jeszcze,że głośniki komputerowe działają,dźwięk był,ale za to jak wbiłem na TS3 to nie słyszałem innych(wcześniej słyszałem)
Pytanie co jest przyczyną i jakie możliwe rozwiąznie.
I jeszcze chciałem spytać czy dźwięk nie powinien i bez kabla aux być,bo z tego co wiem displayport(tak jak hdmi) nadają z dźwiękiem,mam zintegrowaną kartę graficzną ATI Radeon HD 4200.

Co było źródłem dźwięku na komputerze? Plik audio (np. MP3, WAV, FLAC) czy film?

Jeśli chodzi Ci w tym czasie co z kablami kombinowałem to plik audio (MP3).

OK. Myślałem, że może jakiś film, który zawierał ścieżkę dźwiękową zapisaną przy użyciu kodeka nieobsługiwanego przez TV. Czy w opcjach TV nie wybiera się na sztywno źródła dźwięku? Czasem też w panelu ustawień karty graficznej trzeba włączyć funkcje przesyłania dźwięku przez HDMI/Display Port.

Na telewizorze nic.
Do karty nie mam żadnego panelu ustawień,jest jakieś Catalyst Control Center ale nic nie ma tam związanego z kartą.

Za @WODZU, jeżeli podłączysz kabel HDMI do TV automatycznie zmienia Ci się źródło dźwięku. Szukaj w panelu sterowania w telewizorze, może da się zmienić to źródełko. HDMI domyślnie przesyła obraz jak i dźwięk, niestety DisplayPort nie i tu jest kłopot. Jak nie ma takiej możliwości to pozostaje szukać nowszy firmware do TV - jak nie ma to cienka sprawa z takim rozwiązaniem…

1 polubienie

Z tego co udało mi się wyczytać,DP wysyła również obraz jak i dźwięk.
Ale za to wyczytałem,że DP nie posiada kanału zwrotnego audio(co to znaczy??),a w tym samym artykule wyczytałem,że nie ma różnicy między dźwiękiem przesyłanym przez HDMi i DP (no to jak to w końcu z tym dźwiękiem?)

Czytałem różne tematy i ludzie pisali,że w opcjach dźwięku mają DP/HDMI ,u mnie tego nie ma,są tylko hmm…jak to nazwać,wejścia(?) z panelu przedniego,i tylnego.i to byłoby na tyle.Jak mówiłem,mam podłączony komp z TV AUX’em na RC ,w komputerze pokazuje,że coś się “dzieje” ,że jest dźwięk,ale w praktyce nie wydobywa się on.

@edit
dalej kombinowałem dzisiaj,i gdy włączyłem jakąś muzykę i przełączyłem na wejście komputerowe kanał(kabel odłączony komputerowy) leciała muzyka z kompa,czyli tak jakby aux dźwięk przesyłał na wejście komputerowe.
W ustawieniach TV nic nie mogę znaleźć co by pomogło ;/