Brak exploera w windows xp

Witam otóż od kilku dni na moim komputerze jest brak explorer czyli ten cały pasek start. A więc gdy włączam kompa wszystko działa ładnie szybko logowanie też działa dobrze jak zawsze tylko że po zalogowaniu do konta jest sam pulpit nic więcej żadnego paska start ikon kosza itd. nic sam pusty pulpit a także po kliknięciu prawym przyciskiem myszy nic się nie dzieje tak jakbym chciał na zdjęciu w realu wciskać coś nie działa żaden przycisk dosłownie nic. Proszę pomocy nie wiem co się stało a komputer jest dopiero 4 miesiące po naprawie w serwisie z padniętym windows xp. (nadal mam xp) Wieć proszę was o pomoc a na kompie są bardzo ważne dane do szkoły dokumenty, prace itd. Pomocy trzeba od nowa instalować windows ??

W trybie awaryjnym tak samo?

Podejrzewam infekcję systemu , spróbuj uruchomić ręcznie explorer :

wciskasz Ctrl+Alt+Del powinien uruchomić się manager zadań klik w menu nowe zadanie i wpisz explorer i Enter

w tryb awaryjny nie mogę wejść bo strzałkami się nie mogę poruszać w tym menu do wyboru trybu awaryjnego

Dodane 08.12.2012 (So) 18:02

Nie otwiera się pasek start, zacina się menadżer tylko

Pewnie używasz klawiatury na USB. Jeżeli dysponujesz klawiaturą na PS/2 to podłącz i spróbuj.

Jeżeli to infekcja to poproszę o log z Farbar Recovery Scan Tool analiza-usuwanie-infekcji-zewnatrz-t503195.html

Może trzeba być przeinstalować system, ale dane można odzyskać nawet jeżeli system nie działa.

Odzyskanie danych z dysku w sytuacji gdy system nie działa odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html

Dzięki spróbuje

Po co od razu zmieniać klawiaturę? Wystarczy tylko wejść w BIOS setup i przestawić USB support, lub USB keyboard support(w zależności jaki BIOS będzie taka lub taka opcja) na enabled, zapisać zmiany klawiszem F10 i już będzie dobrze.

tak samo

Przeskanuj system doktorem web live cd, lub jakimś innym antyiwursem uruchamianym z płyty. Jeżeli nic wykaże, spróbuj naprawy systemu: instalacja-nakladkowa-windows-t486919.html. Jeżeli to również nic nie da, sugeruję uruchomić Ubuntu z płyty skopiować co ważniejsze i zrobić po prostu format.

ok problem rozwiazalem wystarczylo przywrocic system :smiley: :smiley: