Brak górnego paska w oknach


(Sopel 22) #1

http://img524.imageshack.us/my.php?imag ... anujc3.jpg

Dzieje sie tak kiedy mam włączone efekty i beryla, jestem początkującym użytkownikiem linuxa więc proszę o wyrozumiałość :smiley: i jeszcze jedno, jak w pełni wykorzystać możliwości beryla, tzn jak go dobrze skonfigurować.


(Technik Elektro) #2

było wiele razy jaką masz kartę graficzną ??


(matiit) #3

Najprawdopodobniej źle skonfigurowany xorg

Powiedz jaką masz kartę i podaj co masz w pliku /etc/X11/xorg.conf


(Sopel 22) #4

Moja karta to Palit GF 7600GT

a to co mam w pliku


(matiit) #5

Niech to wygląda tak:

/etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)

#

# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using

# values from the debconf database.

#

# Edit this file with caution, and see the xorg.conf(5) manual page.

# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)

#

# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*

# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg

# package.

#

# If you have edited this file but would like it to be automatically updated

# again, run the following command:

# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg


Section "Files"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/misc"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/Type1"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/100dpi"

Fontpath "/usr/share/fonts/X11/75dpi"

# path to defoma fonts

Fontpath "/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"

EndSection


Section "Module"

Load "i2c"

Load "bitmap"

Load "ddc"

Load "extmod"

Load "freetype"

Load "glx"

Load "int10"

Load "vbe"

EndSection


Section "InputDevice"

Identifier "Generic Keyboard"

Driver "kbd"

Option "CoreKeyboard"

Option "XkbRules" "xorg"

Option "XkbModel" "pc105"

Option "XkbLayout" "pl"

EndSection


Section "InputDevice"

Identifier "Configured Mouse"

Driver "mouse"

Option "CorePointer"

Option "Device" "/dev/input/mice"

Option "Protocol" "ImPS/2"

Option "ZAxisMapping" "4 5"

Option "Emulate3Buttons" "true"

EndSection


Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "stylus"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "stylus"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection


Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "eraser"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "eraser"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection


Section "InputDevice"

Driver "wacom"

Identifier "cursor"

Option "Device" "/dev/input/wacom"

Option "Type" "cursor"

Option "ForceDevice" "ISDV4"# Tablet PC ONLY

EndSection


Section "Device"

Identifier "nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT]"

Driver "nvidia"

Busid "PCI:4:0:0"

Option "AddARGBVisuals" "True"

Option "AddARGBGLXVisuals" "True"


Option "NoLogo" "True"

EndSection


Section "Monitor"

Identifier "Generic Monitor"

Option "DPMS"

Horizsync 28-51

Vertrefresh 43-60

EndSection


Section "Screen"

Identifier "Default Screen"

Device "nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GT]"

Monitor "Generic Monitor"

Defaultdepth 24

SubSection "Display"

Depth 1

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 4

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 8

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 15

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 16

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

SubSection "Display"

Depth 24

Modes "1024x768" "800x600" "640x480"

EndSubSection

EndSection


Section "ServerLayout"

Identifier "Default Layout"

screen "Default Screen"

Inputdevice "Generic Keyboard"

Inputdevice "Configured Mouse"

Inputdevice "stylus" "SendCoreEvents"

Inputdevice "cursor" "SendCoreEvents"

Inputdevice "eraser" "SendCoreEvents"

EndSection


Section "DRI"

Mode 0666

EndSection


Section "Extensions"

  Option "Composite" "Enable"

EndSection

zrestartuj Xy po zmienieniu tego


(Sopel 22) #6

nic nie pomogło ;/


(matiit) #7

jak odpalisz compiza to otwórz konsolę i wpisz w niej

emerald --replace

i to co się pojawi w konsoli podaj tutaj


(Sopel 22) #8

Takie coś wyskakuje za każdym razem jak zmieniam theme poprzez Emerald Themer 0.2.1

O to chodzi? ;/


(matiit) #9

więcej tego powinno być...

A jak dałeś emerald --replace to Ci się pojawiają belki?


(Sopel 22) #10

Heheh nie wiem jak ale coś poklikałem w ustawieniach theme itp i jakoś samo zaskoczyło :smiley:


(Hexan) #11

Sopel22 - w razie takich "problemów" wystarczy restart Emeralda - i to prawdopodobnie zrobiłeś. :slight_smile: A oni tu o xorgach, konsolach i kartach graficznych... lol