Brak ikon w AV Avast

Witam.Mam problem z brakiem ikonki avasta 4.8 w pasku powiadomień.Instaluję go już któryś raz (dzisiaj) z różnymi kombinacjami i nic…nie ma ciągle tych ikon.Dziwny jest też brak opcji ‘pomoc’ ,tzn. są tylko tematy,a rozwinięcia są niedostępne,bo ‘Nawigacja do strony sieci Web została anulowana’.Poza tym chyba działa,bo proces ‘ashDisp.exe’ i ‘ashSimpl.exe’ jest uruchomiony.Skanowanie działa.Mam viste 32-bit i avasta zacząłem używać po raz pierwszy. Proszę o pomoc… :frowning:

Wykonaj poniższe czynności.

**1. Pobierz program url=**[http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1125&CCleaner+2.06.567]

Ccleaner

2. Odinstaluj program antywirusowy Avast

3. Przeczyść pozostałości po oprogramowaniu przy pomocy Ccleaner

4. Zainstaluj ponownie oprogramowanie

Jeżeli ta porada nie przyniesie skutku dodaj do autostartu program Avast :slight_smile:

Pozdrawiam

Jak nie masz firewalla to zainstaluj WinPatrol :

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 5.9.2008.5

Spolszczenie : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … olszczenie

Zrestartuj komputer.

Następnie kliknij dwa razy na jego ikonkę w tray`u i Auto start -> Dodaj - dodaj ikonki Avasta.

Oprócz tego będziesz mieć dodatkowe zabezpieczenie komputera oraz inne opcje.

Wielkie dzięki eyeti za podpowiedź,ale to nie jest jednak to-wykonałem jak zaleciłeś i nadal nie ma ikonek ani opcji ‘pomoc’.

Jeśli chodzi o WinPatrol … to poczekam z nim. dzięki

Na vortalu dobreprogramy masz screena oraz opis jak wygląda i do czego służy WinPatrol.

Dodatkowo masz komentarze - wszystkie pozytywne.

Doskonale współpracuje z Avastem oraz innymi antywirusami.

Ma tylko 689 kB - za czym tu czekać i się zastanawiać ??

OK,XMan,zainstaluję go dzisiaj ( … po pracy ).

karpo ,

Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif

No i mam WinPatrol na kompie,wyłączyłem zaporę windows, Avast jest w auto starcie,komp wyczyszczony CCleaner, sprawdzałem nawet samą angielską wersję,ściągałem i instalowałem z trzech różnych miejsc (m.in. ‘dobre programy’),procesy ‘ashDisp.exe’ i ‘ashSimpl.exe’ działają,jeśli zaporę włączam to oczywiście wyjątek w niej jest określony dla avasta, a ikonek i opcji ‘pomoc’ jak nie ma ,tak nie ma … w dalszym ciągu proszę o pomoc. :frowning:

Jak uruchomisz ,Dodaj" w WinPatrol to wyszukujesz ikonki avasta w Program Files\Alwil Software\Avast.

ashAvast.

Dodajesz i już powinny być w tray`u.

Jeżeli nic nie zrobisz tzn. że Avast został żle zainstalowany i musisz od nowa zainstalować.

Po instalacji Avasta koniecznie zrestartuj komputer.

Tematy :

viewtopic.php?f=16&t=246312&hilit=+avast

viewtopic.php?f=13&t=255480&hilit=+avast

Dzięki za podpowiedzi,ale ręce już mi opadają…uruchamia się ashAvast i zamiast ikonek otwiera się interfejs użytkownika na ekranie.Kolejny restart…b/z…reinstalacja…b/z…muszę trochę odpocząć…zrelaksować się…może to wina systemu… POZDRAWIAM

Serdecznie przepraszam. :frowning:

W folderze Avasta jest aż 12 podobnych ikonek i chyba się pomyliłem.

Teraz sprawdziłem dokładniej i u mnie WinPatrol pokazuje że jest to ashDisp.exe - dodaj ashDisp.

Zrób tak :

1. otwórz WinPatrol - zaznacz ashAvast - Usuń.

2. wyszukaj ashDisp - zaznacz - Dodaj.

Jeżeli się odrazu nie pojawi w tray`u to zrestartuj komputer.

Nie no, ashDisp jest u mnie akurat automatycznie umieszczany w autostarcie (w WinPatrolu też oczywiście widnieje ten proces),tak więc działa od razu…brak mi pomysłów…

Aaaahaaa,zapomniałem :? Może to jest przyczyna braku ikonek… przy pierwszym skanowaniu Avast strasznie czepiał się trzech plików systemowych : kernell32.dll; winsock.dll; i wsock32.dll . Chciałem je naprawić,ale nie było takiej opcji w av.No to zostały przeniesione do kwarantanny. Teraz ,gdy je sprawdziłem ponownie Avastem,to już umywa od nich ręce i twierdzi,że ‘wirusów brak’.Upewniłem się jeszcze VirusTotal i VirSCAN-są czyste.Chciałem je przywrócić,ale Avast pokazuje info np.:'FileID: 0000000003 Program nie może skopiować następującego pliku: C:\Windows\system32\wsock32.dll (Oryginalna nazwa: wsock32.dll )

—>Opis: Odmowa dostępu’ Czy to może oznacza,że są one już na swoim miejscu,a w kwarantannie jest to tylko wzmianka,że tu były i nic więcej ??

Są tylko dwie ikony w tray`u przy zegarze - innych nigdy nie było i nie ma.

1. VRDB ustawiasz PPM / prawym przyciskiem myszy /.

2. Avasta przez kliknięcie dwa razy na ikonkę lub PPM.

I wszystko jest już jasne…miałem błąd w systemie VISTA.I ‘złapałem’ nawet BLUE SCREEN’a i skończyło się na reinstalacji systemu. :shock: No i oczywiście moje pierwsze kroki zrobiłem ku AVAST’owi. No i jest…SUPER !!