Witam.Mam problem z brakiem ikonki avasta 4.8 w pasku powiadomień.Instaluję go już któryś raz (dzisiaj) z różnymi kombinacjami i nic…nie ma ciągle tych ikon.Dziwny jest też brak opcji ‘pomoc’ ,tzn. są tylko tematy,a rozwinięcia są niedostępne,bo ‘Nawigacja do strony sieci Web została anulowana’.Poza tym chyba działa,bo proces ‘ashDisp.exe’ i ‘ashSimpl.exe’ jest uruchomiony.Skanowanie działa.Mam viste 32-bit i avasta zacząłem używać po raz pierwszy. Proszę o pomoc…
Wykonaj poniższe czynności.
**1. Pobierz program url=**[http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2&id=1125&CCleaner+2.06.567]
Ccleaner
2. Odinstaluj program antywirusowy Avast
3. Przeczyść pozostałości po oprogramowaniu przy pomocy Ccleaner
4. Zainstaluj ponownie oprogramowanie
Jeżeli ta porada nie przyniesie skutku dodaj do autostartu program Avast
Pozdrawiam
Jak nie masz firewalla to zainstaluj WinPatrol :
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … 5.9.2008.5
Spolszczenie : http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=2& … olszczenie
Zrestartuj komputer.
Następnie kliknij dwa razy na jego ikonkę w tray`u i Auto start -> Dodaj - dodaj ikonki Avasta.
Oprócz tego będziesz mieć dodatkowe zabezpieczenie komputera oraz inne opcje.
Wielkie dzięki eyeti za podpowiedź,ale to nie jest jednak to-wykonałem jak zaleciłeś i nadal nie ma ikonek ani opcji ‘pomoc’.
Jeśli chodzi o WinPatrol … to poczekam z nim. dzięki
Na vortalu dobreprogramy masz screena oraz opis jak wygląda i do czego służy WinPatrol.
Dodatkowo masz komentarze - wszystkie pozytywne.
Doskonale współpracuje z Avastem oraz innymi antywirusami.
Ma tylko 689 kB - za czym tu czekać i się zastanawiać ??
OK,XMan,zainstaluję go dzisiaj ( … po pracy ).
karpo ,
Poczytaj - Konkretne tematy… ze zwróceniem szczególnej uwagi na pierwszy post. Proszę poprawić tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty - proszę użyć przycisku
No i mam WinPatrol na kompie,wyłączyłem zaporę windows, Avast jest w auto starcie,komp wyczyszczony CCleaner, sprawdzałem nawet samą angielską wersję,ściągałem i instalowałem z trzech różnych miejsc (m.in. ‘dobre programy’),procesy ‘ashDisp.exe’ i ‘ashSimpl.exe’ działają,jeśli zaporę włączam to oczywiście wyjątek w niej jest określony dla avasta, a ikonek i opcji ‘pomoc’ jak nie ma ,tak nie ma … w dalszym ciągu proszę o pomoc.
Jak uruchomisz ,Dodaj" w WinPatrol to wyszukujesz ikonki avasta w Program Files\Alwil Software\Avast.
ashAvast.
Dodajesz i już powinny być w tray`u.
Jeżeli nic nie zrobisz tzn. że Avast został żle zainstalowany i musisz od nowa zainstalować.
Po instalacji Avasta koniecznie zrestartuj komputer.
Tematy :
Dzięki za podpowiedzi,ale ręce już mi opadają…uruchamia się ashAvast i zamiast ikonek otwiera się interfejs użytkownika na ekranie.Kolejny restart…b/z…reinstalacja…b/z…muszę trochę odpocząć…zrelaksować się…może to wina systemu… POZDRAWIAM
Serdecznie przepraszam.
W folderze Avasta jest aż 12 podobnych ikonek i chyba się pomyliłem.
Teraz sprawdziłem dokładniej i u mnie WinPatrol pokazuje że jest to ashDisp.exe - dodaj ashDisp.
Zrób tak :
-
otwórz WinPatrol - zaznacz ashAvast - Usuń.
-
wyszukaj ashDisp - zaznacz - Dodaj.
Jeżeli się odrazu nie pojawi w tray`u to zrestartuj komputer.
Nie no, ashDisp jest u mnie akurat automatycznie umieszczany w autostarcie (w WinPatrolu też oczywiście widnieje ten proces),tak więc działa od razu…brak mi pomysłów…
Aaaahaaa,zapomniałem :? Może to jest przyczyna braku ikonek… przy pierwszym skanowaniu Avast strasznie czepiał się trzech plików systemowych : kernell32.dll; winsock.dll; i wsock32.dll . Chciałem je naprawić,ale nie było takiej opcji w av.No to zostały przeniesione do kwarantanny. Teraz ,gdy je sprawdziłem ponownie Avastem,to już umywa od nich ręce i twierdzi,że ‘wirusów brak’.Upewniłem się jeszcze VirusTotal i VirSCAN-są czyste.Chciałem je przywrócić,ale Avast pokazuje info np.:'FileID: 0000000003 Program nie może skopiować następującego pliku: C:\Windows\system32\wsock32.dll (Oryginalna nazwa: wsock32.dll )
—>Opis: Odmowa dostępu’ Czy to może oznacza,że są one już na swoim miejscu,a w kwarantannie jest to tylko wzmianka,że tu były i nic więcej ??
Są tylko dwie ikony w tray`u przy zegarze - innych nigdy nie było i nie ma.
-
VRDB ustawiasz PPM / prawym przyciskiem myszy /.
-
Avasta przez kliknięcie dwa razy na ikonkę lub PPM.
I wszystko jest już jasne…miałem błąd w systemie VISTA.I ‘złapałem’ nawet BLUE SCREEN’a i skończyło się na reinstalacji systemu. :shock: No i oczywiście moje pierwsze kroki zrobiłem ku AVAST’owi. No i jest…SUPER