Witam, przychodzę z problemem internetu, zamontowałem dziś nowy modem (cisco epc3925) i po konfiguracji od dostawcy, nie chce dać internetu bezpośrednio po kablu do mojego komputera. Sam modem ma wbudowane wifi i 4 wejścia na kable ethernet, sprawdziłem na dwóch kablach połączenie do moich laptopów i tam internet chodzi bez problemu, w przypadku mojego komputera stacjonarnego niestety już nie. Żeby tymczasowo temu zaradzić, przeprowadziłem kabel z modemu przez router od tplinka, z tplinka do mojego komputera i dopiero wtedy zaczął działać mi internet w pc.
Jakieś rozwiązanie żebym mógł używać bezpośrednio do komputera?
Może przewód masz nieodpowiedni (cross/brakc crossa). Od wielu lat nie powinno to być problemem, bo karty sieciowe potrafią sobie z tym poradzić, ale niekoniecznie wszystkie i być może Twoja nie.
próbowałem na obu typach, z tego co widziałem problem leży u dostawcy ale nie ma do niego żadnego kontakt prócz mailowego.
PC ma ustawione automatyczne przydzielanie IP (DHCP)?
Skoro na laptopach działa poprawnie to wina dostawcy jest wątpliwa.
tak, sprawdzałem też na linuxie, lecz bez skutku, dostawca sprawdził i normalnie wysyłane są pakiety na mój mac adres. Aktualnie zamówiłem kartę sieciową usb-rj45 bo prawdopodobnie to problem z moją kartą na kompie.
Wpisywałeś ustawienia w karcie sieciowej ręcznie?