Brak internetu, duże zużycie CPU


(milluuss) #1

Od kilku dni mam problem z łączem. Na starcie dodam że problem występuje tylko i wyłącznie na komputerze, na telefonie wszystko działa. Otóż korzystałem z karty sieciowej Ralink RT61 Turbo lecz zdecydowałem się na zakup TP-LINK TL-WN722N. Wszystko działało aż uruchomiłem raz komputer i nagle brak internetu. Do tego w momencie gdy wybieram by połączyć się z siecią wifi proces svchost zużywa ok 80% CPU. Reinstalowalem sterowniki, próbowałem nawet udostępnić internet przez USB z telefonu i nic. Wpisywałem ręcznie IP i wtedy wyskakuje że serwer DNS nie odpowiada. Próbowałem komend typu ipconfig /renew itp lecz komendy nie działają (efekt na screenie). Skanowalem komputer anty wirusem i anti malware. Nie mam pojęcia o co może chodzić. Gdy daje by zdiagnozować połączenie występuje błąd "karta sieciowa nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP"
https://zapodaj.net/8e185698be392.png.html https://zapodaj.net/5e182d559e14c.png.html https://zapodaj.net/829698b2640be.png.html


(Longhorn2009) #2

Usługa Klient DHCP uruchomiona i ustawiona na automatyczny start?


(milluuss) #3

Tak.


(Longhorn2009) #4

Możesz sprawdzić naprawę programem Complete Internet Repair https://www.dobreprogramy.pl/Complete-Internet-Repair,Program,Windows,63668.html


(milluuss) #5

Wciąż nie działa.


(roobal) #6

Filtrowanie MAC adresów na AP masz wyłączone? Zresetuj stos tcp/ip i katalog winsock​. Uruchom cmd jako administrator.

netsh int ip reset netsh winsock reset shutdown -r -t 0

Co do CPU, wyłącz na chwilę Windows Update i zobacz czy zużycie spadnie.


(milluuss) #7

Komendy nic nie dały. Przeinstalowalem system i wszystko dziala. Ale wciąż jestem ciekawy skąd wziął się ten problem…