Witam, mam taki problem z Vistą mianowicie nie mam na niej internetu, co dziwne po 1 uruchomiu zaraz po instalacji był. Mam internet z Neostrady, łącze się routerem, potem kabelkiem do switcha który rozdziela internet na 2 kompy. Dzięki temu zawsze po formacie mam od razu internet nic nie musze instalować. Przynajmniej na XP. Vista widać cofnęła się w rozwoju bo internetu mimo moich wysiłków nie udało mi się uruchomić. Próbowałem w opcjach IE automatyczne wykrywanie ustawień sieci LAN, jakieś pomysły kreatora rozwiązywania problemów ale tylko się naklikałem. Cały czas pisze, że jest “Połączenie ograniczone” cokolwiek by to miało znaczyć. Jak to naprawić? Jakieś pomysły?
a jaki masz na nim firewal
Sprawdź czy kabel, którym łączysz się z internetem nie jest uszkodzony. Jak nie jest to najlepiej uruchom usługę “Zasady Diagnostyki” i w prawym dolnym rogu ekranu kliknij na pasku zadań w tę ikonkę od sieci prawym przyciskiem i wybierz obcję “Diagnozuj i Napraw”. Może to podziała. Sprawdź czy kabel, którym łączysz się z internetem nie jest uszkodzony.
Nie mam firewalla. Jak kabel może być uszkodzony jak na XP działa. Te diagnozowanie już próbowałem i nic.
Głupie pytanie : karta sieciowa ma zainstalowane sterowniki i jest włączona ?
Sprubuj ręcznie ustawić połączenie
Tak.
Ręcznie nie mam jak, bo ja po prostu musze zaznaczyć “Automatycznie wykrywaj ustawienia sieci LAN” i już internet powinien być, jednak na Viście to nie działa.
Sprawdzałem u siebie , SIEĆ - automatyczne wykrywanie sieci było wyłączone
Sprawdż , wyświetl komputery i urządzenia
Przy formacie mam to samo, Vista zły DNS przypisuje, musisz wejść w ustawienia routera i skonfigurować od początku połączenie i będzie działać.
Tzn jak? Bo do ustawień routera z poziomu Visty nie da się wejść, z XP tak. Poza tym jak tam ustawiam tylko login i hasło do Neostrady, nic więcej tam nie zmieniam, węc po co miałbym to robić od nowa?