Witam, posiadam modem Cisco EPC3208 oraz router TP-LINK TL-WR340G 54M wireless router. Na 2 laptopach internet bezprzewodowy odbiera bez zarzutów przez Wi-Fi. Problem jest w tym ,że nie wiem jak mieć internet na stacjonarnym.
Podłączyłem kabel od komputera stacjonarnego do routera i internetu na stacjonarnym nie ma. Po kliknięciu diagnozuj na stacjonarnym mam napis “karta sieciowa połączenie lokalne nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP.”
Internet odbiera normalnie na laptopach, nie wiem co zrobić żeby na stacjonarnym był. Proszę o pomoc ![-o<
Komputer miałem wcześniej w innym domu, miałem inny modem i router i internet odbierał na stacjonarnym i w laptopie przez Wi-Fi
Mam 2 kable sieciowe jeden dosyć długi drugi 1 metrowy i obydwa po podłączeniu do routera i modemu działają i jest internet Wi-Fi w domu.
Karta sieciowa na komputerze stacjonarnym:
Realtek RTL8102E/RTL8103E Family PCI-E Fast Ethernet NIC (NDIS 6.20)
Ok, mam nadzieję, że wystarczy, w razie czego to jeszcze coś dodam jak za mało dałem info.
Modem i router są połączone jednym kablem sieciowym, drugi kabel sieciowy biegnie od komputera stacjonarnego do jednego z 4 gniazd routera i internetu na stacjonarnym nie odbiera.Jeśli podłączę kabel sieciowy do stacjonarnego i do modemu, wtedy ani wi-fi ani na stacjonarnym internetu nie mam.
Modem i router są połączone między sobą od modemu (wejście Ethernet) do routera( wejście WAN) a kabel od stacjonarnego podłączam do jednego z 4 wejść Ethernet routera. Jak mogę sprawdzić tę pulę adresów? na routerze wchodzę w 192.168.1.1 a na modemie nie wiem jak.
Jak wejdziesz na router i w Statusie w polach odpowiadających WAN masz przyznane adresy to modem jest dobrze ustawiony i zostaje zająć się tylko routerem.
Wyłącz fitrowanie MAC adresów dla sieci bezprzewodowej oraz fitrowanie MAC na zaporze sieciowej. W rzeczywistości, gdy masz odznaczoną opcję Enable Firewall (the general firewall switch), to filtrowanie IP oraz MAC i tak nie działa, ale na wszelki wypadek odznacz opcję filtrowania MAC adresów. Jeśli chodzi o klonowanie MAC adresu, sklonuj adres tej karty sieciowej, która ma dostęp do internetu. Choć widać, że MAC jest właściwy, lub ISP nie filtruje adresów MAC, bo widać, że dostałeś adres IP. Napisz czy coś sie zmieniło. Na chwilę obecną adres IP dostajesz, jedynie nie masz wyjścia do internetu.
na laptopie w szczegółach połączenia sieciowego zmieniło mi się jedynie to:
wcześniej na screenie jest 192.168.1.101 teraz mam 192.168.1.100 i w serwery DNS zmienił mi się drugi adres wcześniej był jak na screenie 62.179.1.62 teraz jest 192.168.1.1 (taki sam jak brama domyślna IPv4 i serwer DHCP IPv4
ściągnąłem z laptopa nowy sterownik do karty sieciowej na komputer stacjonarny data sterownika: 2013-08-27 ale internetu jak nie było tak nie ma na stacjonarnym.Ciągle ten sam napis
Wcześniej komputer miałem w innym domu i korzystałem z innego modemu i z tego co pamiętam to oprócz kabla Ethernet miałem jeszcze kabel USB podłączoyn między komputerem a modemem.
dodam że router i modem są kilka metrów od komputera stacjonarnego pod sufitem na szafie i kabel sieciowy jest dosyć długi ale to chyba nic nie zmienia.
To już nie wiem w tamtym modemie miałem dodatkowe gniazdo USB jak widać wyżej a tu tego nie ma?
Pokaż co się dzieje, gdy wpiszesz takie polecenie,
netsh int ip set address name="Połączenie lokalne" source=dhcp
a następnie pokaż jeszcze raz wynik polecenia.
ipconfig
Jeśli nadal będzie brak dostępu do internetu, zobacz co będzie po wpisaniu poniższych poleceń.
netsh int ip set address name="Połączenie lokalne" static 192.168.1.10 255.255.255.0 192.168.1.1
netsh int ip set dns name="Połączenie lokalne" 62.179.1.62
netsh int ip add dns name="Połączenie lokalne" 62.179.1.63
Jeśłi nie jest dłuższy, niż 100m, to nie ma to większego znaczenia.
Tak, ale pewnie poza kartą bezprzewodową WiFi, laptopy zwykle wyposażone są także w karty sieciowe przewodowe Ethernet. A przypadłoby się sprawdzić, czy właśnie w tym typie połączenia nie ma problemu - może switch w routerze jest uszkodzony?
Jeśli kabel nie ma więcej niż 100 m to raczej nie powinien być to problem.
W nowych modemach się po prostu nie stosuje portów USB, gdyż mają one niewielką prędkość przesyłową - jak na dzisiejsze możliwości przesyłu danych po sieci.
Problem już rozwiązany wszedłem we właściwości karty sieciowej>zaawansowane>adres sieciowy i miałem ustawione wartość 0000000 zmieniłem na “nieobecna” i net ruszył Dzięki za pomoc:)