Brak internetu po uruchomieniu komputera


(.wide) #1

Cześć. Ostatnio mam problem z łączeniem się komputera z internetem. Komputer to HP Pavilion dv6 z systemem Windows 7 Home Premium połączony z internetem za pomocą kabla. Aktualizacje robię na bieżąco - zarówno systemu, jak i sterowników komputera. Nie zauważyłem, żeby problem pojawił się po zainstalowaniu którejś z aktualizacji.

Otóż, po uruchomieniu komputera internet nie działa. Po otwarciu centrum sieci i udostępniania widać coś takiego:

sieci.jpg

Faktycznie te dwie sieci to jedna sieć - po wyłączeniu jednej z nich (sieci niezidentyfikowanej) wyłącza się karta sieciowa, internetu brak.

Pomaga wyjęcie kabla i wpięcie go ponownie po chwili.

Pozdrawiam.


(roobal) #2

Pokaż Zobacz pełną mapę. Te połączenia nie są czasem mostkowane? Są Ci potrzebne dwie sieci?

Pozdrawiam!


(.wide) #3

sieci2.jpg

Nie wiem właściwie co to oznacza.

Nie, absolutnie. Te dwie sieci to jakiś błąd - zawsze była jedna. Teraz pojawienie się tej drugiej stwarza problemy z automatycznym łączeniem się z internetem.

Jeśli wypinam kabel i podpinam ponownie sieć jest jedna - "sieć publiczna" i nie ma żadnego problemu, aż do ponownego uruchomienia komputera.


(roobal) #4

Zobacz w Zmień ustawienia karty sieciowej czy masz jakieś połączenia mostkowane.

Pozdrawiam!


(.wide) #5

Problem znikł, a przynajmniej aktualnie się nie pojawia. Nie wiem dlaczego - w żadnych ustawieniach nie grzebałem.

Sprawdzę to mostkowanie w przypadku ponownego pojawienia się problemu i odkopię ten temat.

Pozdrawiam.


(Cedar) #6

Nie byłeś czasami w zasięgu jakiejś sieci WiFi?


(.wide) #7

Wokoło mnie jest mnóstwo sieci WiFi, ale WiFi mam wyłączone (z przycisku klawiatury - tj. sprzętowo?).


(system) #8

Sprzętowo to musiał być ją wyjąc z komputera :slight_smile:

Najpewniej w biosie, jeżeli istnieje taka możliwość (w 99% jest to możliwe).


(roobal) #9

Może nie tyle sprzętowo, co raczej zostało odłączone zasilanie karty sieciowej :wink:

Pozdrawiam!


(.wide) #10

Problem powraca.

mostki.jpg

Okienko dialogowe wyskoczyło kiedy klikłem prawym w Połączenie lokalne, a następnie mostkuj.

Nie wiem czy to przypadek, ale równocześnie Opera pozamykała wszystkie karty.

Pozdrawiam.