Brak internetu w Windows7


(Marcin104) #1

Witam.

Piszę do was bo już nie mam siły. :cry:

Sprawa wgląda mianowicie tak.

Po reformacie kompa na windows7 wszystko było ok zainstalowałem sterowniki do karty itd.

Cieszyłem się moim internetem. Aż tu nagle. Pewnego dnia wyłączył mi się komp. Włączam i neta brak~!

Pozniej ni stad ni z owąd pojawil sie wieczorem. Gdy wylaczylem kompa na noc myslalem ze to chwilowy brak neta. Ale włączam kompa rano i znowu neta brak!

Net działa tylko na trybie awaryjnym z obsługą sieci.

Dodam iż mam Router który wysyła przez WiFi internet do 2 innych komputerow w domu.

Podsumowując:

na 2x komputerach net jest gdzie jest wysylany przez WiFi, ale na moim gdzie jest podłączony przez kabel do kompa nie ma!

Wiec wina musi lezec gdzies na moim kompie bo jezeli tam jest a tu niema to o co chodzi?

Wiem, że chaotycznie ale jestem kompletnym laikiem w tych sprawach


(Pawko86) #2

zacznij od sprawdzenia kabla szczególnie końcówki czy nie są uszkodzony , po sprawdzeniu musiał zobaczyć czy masz w ogóle połączenie z routera tak wiec klikasz na start wyszukaj wpisujesz CMD

następnie w okno cmd wpisujesz coś takiego:

ipconfig /all

w okienku szukasz czegoś takiego jak brama domyślna i numeru IP bramy np.

Karta Ethernet Połączenie lokalne:


   Sufiks DNS konkretnego połączenia :

   Opis. . . . . . . . . . . . . . . : NVIDIA nForce 10/100/1000 Mbps Ethernet

   Adres fizyczny. . . . . . . . . . : 00-00-00-00-00-00

   DHCP włączone . . . . . . . . . . : Nie

   Autokonfiguracja włączona . . . . : Tak

   Adres IPv6 połączenia lokalnego . : 000::000:000:000:00001(Preferowane)


   Adres IPv4. . . . . . . . . . . . . : 192.168.1.10(Preferowane)

   Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0

   Brama domyślna. . . . . . . . . . : 192.168.1.1

   Identyfikator IAID DHCPv6 . . . . : 1111111

   Identyfikator DUID klienta DHCPv6 : 00-01-00-01-00-01-00-00-01-00-00-01-00-00


   Serwery DNS . . . . . . . . . . . : 194.204.152.34

                                       8.8.8.8

   NetBIOS przez Tcpip . . . . . . . : Włączony

jeżeli znasz adres IP bramy to teraz spróbuj ja spingowac poleceniem ping np.

ping 192.168.1.1 - twój IP może być inny

napisz czy pakiety działają? Powtarzamy pingowanie tylko tym razem serwera DNS tak wiec polecenie

ping 194.204.152.34

jeżeli pakiety by nie działały to twój komputer nie ma przypisanych DNS i nie ma możliwości przeglądania internetu trzeba je wpisać w właściwością połączenia.

Jeżeli powyższe wskazówki nie przyniosą efektu to przyczyna może być firewall lub wirus tak wiec spróbuj wyłączyć na chwile firewalla i sprawdź czy internet działa ponadto nie zaszkodzi przeskanować komputera na obecność malware programem Malwarebytes-AntiMalware


#3

Cron3421 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku image.php?album_id=20&image_id=4038

Poza tym, na forum używamy polskich znaków (ż, ł, ć, ś, ą itp.). Proszę wyedytować swojego posta i poprawić co trzeba.

W przypadku zignorowania prośby temat poleci do śmietnika.


(Marcin104) #4

Pawko_86 czyt. ze zrozumieniem. Pisałem , że komputer znajduje neta w trybie awaryjnym z obsługa sieci. Więc jakby końcówka się zepsuła nie wyczarował by go sobie. Mało tego. Jeśli był by zepsuty ten “kabel” nie bylo by neta na 2x innych kompach w domu.

Może to też sie przyda. Kłopoty zaczęły się z Windowsem7 dodam iż wgrali mi w “firmie” gdzie składalem kompa myslalem, ze wgrali Original a tu d*pa :twisted: -.-. #-o

Więc zaczeły mi wyskakiwać komunikaty “ten system jest nielegalny” :o itd. Od razu powiem iż zbagatelizowałem problem po czym skutki były takie, ze reinstal tylko pomógł, no i ciąg dalszy opisany jest w temacie.