Cześć mam problem otóż na telefonie mam internet (łącząc się wifi) a na laptopie już nie. W przeglądarce komunikat głównie Nie odnaleziono serwera DNS ale od czasu do czasu strona się załaduje po czym znowu przestój. Router Netiaspot (ten najnowszy). Możecie podpowiedzieć o co chodzi? Na laptopie nie mogę wejść nawet w konfigurację routera a na telefonie działa… Windows 10.
A jaki masz ustawiony server DNS w IPv4 w karcie WiFi? Jak nie działa na automacie to przeztaw na 1.1.1.1/1.0.0.1
Jak nic nie przestawiał w routerze to adres DNS router przydziela taki jak Brama sieciowa czyli idzie DNS Relay. Wejdź na stronę konfiguracji routera, nawet na telefonie, w zakładkę Internet/WAN któraś z tych i zobacz jakie tam są DNSy. Przepisz na kartkę i znajdź ustawienia LAN i tam zobacz czy są ustawienia DNS. Jak są zmień na ręczne i ustaw te spisane. Pozapisuj to i dla pewności na chwilkę wyłącz Netiaspot i włącz ponownie. Daj znać czy pomogło. DNS Relay na routerach od dostawcy internetu, który w 99% ma 128MB RAM, DNS Relay może nie wyrabiać i głupiec. Zawsze najlepiej ustawić DNSy od dostawcy dla LAN na sztywno. Ja tak znajomym zawsze ustawiam i jak inni mają rzekome awarie internetu im zawsze lata bez problemu.
Ale wtedy trzeba ustawić IPv4
na AUTO. Może ma w kompie wpisany inny adres - trza sprawdzić.
Ja spotkałem się kiedyś z sytuacją, gdzie w routerze od dostawcy Internetu sieć 2,4 GHz była ustawiona na „N only”. Efekt podobny, na telefonie Internet działał bez problemu, na laptopie niby połączenie było, ale strony raz się ładowały a raz nie (częściej nie). Po zmianie ustawienia na „B/G/N mixed” problem ustąpił. Dodam że laptop również posiadał kartę bezprzewodową w standardzie N. Może jakiegoś starszego typu? Kto wie.
Problem może leżeć zupełnie gdzie indziej, w każdym razie uznałem że warto to napisać.
Ale DNSy ustawiasz na WAN i LAN czy tylko LAN, a na WAN są automatycznie? Nie powinno mieć znaczenia, ale kto tam wie ten router.
Ja mialem Asusa za 500 zł, TP-Linka za 1200 zł i tez potrafił świrować z wifi. TP-Link najbardziej. Niektóre routery maja tak nie dopracowane oprogramowanie, ze ,a, wrażenie iz sam producent tego nie ogarnia. Skoro światłowód masz wpięty do tego czegoś bezpośrednio to innego routera nie podłączysz, ale może ma tryb bridge i wtedy pod niego jakiś inny podłączyć.
Te serwery DNS o których wspomniałem 8.8.8.8… ustawiałem w ustawieniach karty sieciowej → właściwości → protokół IPV4 → użyj następujących serwerów DNS. W routerze nie zmieniałem tego bo problem tkwi raczej w laptopie niż w routerze, chociaż nie wiem. W routerze nic nie zmieniałem.
Wejdź w Windowsie 10 w ustawienia sieci i tam znajdź Resetuj ustawienia sieciowe. Kliknij, uruchom ponownie laptop i zobacz wtedy zostawiając w laptopie wszystko na auto. Czasami Windows świruje tez po podłączeniu do innego routera
Po testuj na jakimś linux live/usb.
Przynajmniej będziesz wiedział po której stronie jest problem.
Jesteś w stanie zidentyfikować to urządzenie marki netis ze zdjęcia?
Jeżeli tak to je odłącz.
Jeżeli nie to
- Odłącz wszystkie przewody ethernet od routera.
- Zmień nazwę sieci bezprzewodowej (SSID) oraz hasło.
- Wykonaj restart routera.
- Podłącz ponownie laptop do wifi i sprawdź czy problem wciąż występuje.
Jestes pewien ze to ten adres a nie 192.168.1.254.