Brak internetu, wykrzykniki w menadżerze urządzeń


(Jacek Lazan6) #1

Witam.

Od razu przejdę do sedna: od wczoraj mam problem z w/w rzeczami. W menadżerze urządzeń mam zółte wykrzykniki przy:

  • kontrolerze SCSI i RAID: ALJFXMLL IDE Controller (próbowałem to usunąć, jednak po ponownym uruchomieniu komputera pojawiają się nowe symbole - chodzi o pogrubiony tekst)

oraz

  • opcji NVIDIA Network Bus Enumerator (nie wiem czy to nie przeze mnie - usuwałem wczoraj jakieś sterowniki NVIDII, bo chciałem przeinstalować system, jednak BIOS nie wykrywa mi napędu nagrywarki. Muszę dodać, że system jest dobrze nagrany, bo sprawdzałem na laptopie. W BIOSIE jest ustawiony jako pierwszy rozruch z CD-ROM jednak nie mogę wykonać rozruchu z płyty. W opcji Hard Disk Boot Priority w BIOSIE nie ma mojej nagrywarki!).

Nie działa mi również internet. Próbowałem instalować różne sterowniki od płyty głównej (Gigabyte GA-K8NS nVidia nForce 250 / ATX), ale to nic nie pomogło.

Wiecie co to może być? Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu z Menadżerem urządzeń lub/i z instalacją Windowsa. Dlaczego BIOS nie wykrywa mi napędu? Za wszelkie porady z góry dziękuję

Pozdrawiam


(Gural7) #2

Kontroler podany przez ciebie MOŻE BYĆ wirtualnym kontrolerem który jest instalowany wraz z Deamon tools,co do nagrywarki sprawdź jej podłączenie,czy żadne piny nie są pozaginane w wejściu(JEŚLI PATA) ,czy taśma nie jest pozaginana i nie ma załamań.Sprawdź także ustawienia zworek,czy w dysku jest zworka i jest ustawiona na master(pierwsze od lewej) ,a nagrywarka ma włożoną zworkę na slave(drugie od lewej),a co do tej Nvidii nie mam pojęcia.


(Jacek Lazan6) #3

Ok. Skopiowałem Windowsa z płyty na dysk twardy, naprawiłem go i wszystko już działa jak trza. Ale dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia :wink: