Witam,
Nie wiem, czy to przez tą ostatnią aktualizację mam, że zajęła miała aż 17GB (ale zwolniło się), czy przez Cortanę. Raz mam na ekranie blokady kalendarz, a raz nie. Mam w ustawieniach ekranu wybrany kalendarz, ale po uruchomieniu kompa nie zawsze mam kalendarz. Od razu mam logowanie i muszę parę sekund poczekać, aż zaloguje się, a mam konto lokalne.
Co do komunikatu, to nie zrobiłem foto, ale teraz, gdy uruchamiałem kompa, to pojawiło mi się kwadratowe okno z komunikatem, że moje urządzenie musi korzystać z wielu kont. Miałem do wyboru, kontynuuj lub pomiń i wybrałem pomiń.
Mam wrażenie, że MS chce usunąć korzystania z konta lokalnego, skoro już pojawił się taki komunikat.
Nie uważam, bo nie będzie można się logować bez dostępu do internetu i nie każdy ma zamiar się rejestrować. Google na Androidzie nie zmusza do zakładania konta, aby korzystać z telefonu, a jedynie zachęca i wymaga do Sklepu Play oraz reszty swoich usług. Z resztą, to byłby strzał w kolano dla Microsoftu, mimo, że przy Google nie ma jak się pochwalić ilością aplikacji z Windows Store, wyszukiwarką, czy rozszrzeniami do Edge
A czemu ekran blokady nie działa, gdy mam włączony + dodatek kalendarz? Przed aktualizacją 2004, działał. Przed logowaniem miałem taki ekran, teraz tylko logowanie.
Nie wiem, bo nie mam takiego problemu i kalendarz też jest włączony. Jak zmieniałem konto na lokalne, miałem tylko przypomnienia, żeby zalogować się do Windows Hello, ale robiłem to jeszcze przed majową aktualizacją jak dobrze pamiętam