Zgadza się, w komputerach stacjonarnych raczej ciężko o port Mini PCI-E, choć oczywiście zdarzają się wyjątki.
A nie ma możliwości dokupienia ich i podłączenia?
Zawsze warto kartę odkręcić, wyciągnąć i sprawdzić stan styków, przetrzeć je profilaktycznie jakimś alkoholem i ponownie wsunąć. Jeśli nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi.
byle nie gliceryną
Tak, są konwertery z PCI-E na Mini PCI-E, ale ich koszt może przekroczyć koszt używanej karty WiFi. Są też takie na USB, ale nie wiem, czy to będzie działać z kartą WiFi.
I nie spirytus salicylowy.
Chyba jednak faktycznie coś jest z kartą albo z portem.
System zainstalowany, zaktualizowany, wszystkie niezbędne sterowniki zainstalowane, żadne programy nieodinstalowywane, żadne usługi nie wyłączane oprócz kilka nie mających żadnego wpływu na funkcjonowanie sieci.
Brak wifi i bluetootha.
Chyba będzie trzeba rozkręcać lapka.
Czyli czyszczenie styków karty. Jeśli to nic nie da, to albo nowa karta, albo sprawdzenie gdzieś obecnie zainstalowanej. Ewentualnie zakup karty WiFi na port USB.
Rozkręciłem, przedmuchałem i wyczyściłem całego lapka, łącznie ze stykami od karty.
Jednak miałem małą awarię bo przy okazji urwałem pasek od przycisku zasilania.
Gdzie mogę kupić takie coś?
Już ustaliłem po symbolach ale będzie problem z kupnem
Z tego co widzę to tylko na ebayu i na ali
Ewentualnie jeśli masz lutownicę punktową, to można oskalpować troszkę tą taśmę i ponownie przylutować. Pytanie tylko, czy taśma jest napięta i całkiem na styk w miejscu, w którym się znajduje. Bo jeśli tak, to niestety będzie problem po naprawie.
Jest napięta, dlatego się zerwała. W Polsce nic nie dostane, poza tym się nie opłaca. Poza tą taśmą, musiałbym wymienić zasilacz bo się rozkracza, być może doszłaby do tego karta wifi. Trochę bez sensu jak za 300zł można trafić już coś przyzwoitego gdzie spokojnie może służyć jako zapas.
Już szukam innego lapka, na razie na Allegro, później sprawdzę na olx co w Bydgoszczy oferują.
Tego wystawię na licytację na Allegro jako uszkodzonego.
Jednak udało mi się znaleźć taśmę na allegro, znalazłem po kodzie. około 10zł zapłaciłem, był do innego modelu ale pasuje.
Odpaliłem bez problemu, jednak wifi nie ma więc to jednak chyba karta wifi. Tylko dalej nie wiem czy inwestować w tego lapka bo na karcie wifi się nie skończy. Muszę jeszcze dokupić zasilacz.
Poza tym nie działa klawiatura, wszystkich taśm nie zaczepiłem, będe musiał jeszcze raz rozkręcać. Myślałem że są od touchpada ale widocznie były też od klawy. Z tymi taśmami normalnie jest jakaś maskara, nie mogę ich wczepić takie krótkie.
Teraz nie wiem w sumie co robić, inwestować w kartę i zasilacz czy lepiej kupić coś używanego bez dysku. Na razie się rozglądam i nie mogę się za bardzo zdecydować. Jeśli tak,to budżet max do 350zł Ma to być tylko zapas na jakieś wypady.
No i super!
Co do opłacalności, to sam musisz sobie odpowiedzieć. Ale jeśli miałbyś kupić w budżecie do 350 PLN, to uważam, że lepiej będzie dokupić zasilacz i kartę WiFi do posiadanego sprzętu - choćby kartę WiFi na USB.
Tak będzie najlepiej. Nie wiem co tam się tak naprawdę stało z tym wifi, czy to karta czy port, więc najrozsądniej będzie karta wifi z usb. Mam tam tylko problem z usb bo są dwa wejścia i blisko siebie ale mam huba więc problem rozwiąże jakby co. Nie warto mi teraz kupowac lapka za tą sumę jak ten co mam śmiga żwawo, mimo lat. Grafa dobra, dysk ssd, nowy wiatraczek do chłodzenia, duży ekran, więc nich śmiga aż do zajechania.
Dam znać jak już przyjdzie i podłącze wifi czy wszystko okej
Ewentualnie zastosowanie karty WiFi Nano USB - ona zmieści się nawet pomiędzy bardzo bliskimi portami USB.
Coś takiego? To kupię jeszcze dzisiaj
Albo ta kupię bo jest kompatybilna z linuxem
Takiego Asusa mam w jednym z komputerów - generalnie zasięg jak na rozmiary karty naprawdę całkiem dobry.
Już ją kupiłem w x komie za 38zł Już ją dzisiaj odbieram w salonie.
Karta wifi teraz działa bez problemu. Dzięki wszystkim za pomoc.