Brak klasy na serwerze


(master of disaster) #1

Witam!

Mam skrypt w którym wypakowywuje pliki z archiwum ZIP, na serwerze lokalnym wszystko działa, natomiast na stronie wywala błąd że nie ma “tej” klasy której ja używam.

73 - 76 linia:

 = new ZipArchive() ;$zip-open($folder.$arch_nazwa) !== TRUE) {die ("error!");}$zip-extractTo($folder);$zip-close(); [/code]



Więc teraz albo użyć innej klasy, jakiej i jak? Albo wgrać tą na serwer - jak?

(wojsmol) #2

Witam

  1. Gdzie masz serwer?

  2. Nie łatwiej użyć funkcji rozpakowywania zip w panelu zarządzania serwerem (cPanel lub Direct Admin)?

Pozdrawiam


(master of disaster) #3
  1. Serwer to Dreamhost.

  2. Nie bardzo rozumiem, ale to nie ma być jakaś jednorazowa akcja, to ma służyć do skryptu który tworze.


(Damgora) #4

http://www.php.net/manual/en/zip.setup.php


(wojsmol) #5

Witam

W takim razie sprawdź 2 rzeczy:

  1. Wersję php na serwerze. Klasa ZipArchive istnieje w php od wersji 5.2.

  2. Czy php jest skompilowane z obsługa zip, w phpinfo poszukaj opcji --with-zip.

Pozdrawiam


(master of disaster) #6
  1. PHP Version 5.2.13

  2. Niestety, nie jest.


(wojsmol) #7

Witam

Czyli wszystko jasne, pisz do pomocy Dreamhost w tej sprawie, może uda się coś załatwić.

Pozdrawiam


(master of disaster) #8

Ok, napisze wieczorem, jak będzie włączony live chat.

A czy nie dało by się jakoś skorzystać z jakiejś gotowej klasy? Bez instalacji na serwerze, tylko “zaincludować” ją do pliku?


(wojsmol) #9

Witam

Zainteresuj się na przykład tą klasą http://www.phpconcept.net/pclzip/

Pozdrawiam


(master of disaster) #10

Dzięki, działa jak należy :slight_smile:

Pozdrawiam