Brak miniaturek niektórych plików wideo (Windows 10)

Cześć, w Explorerze, nie wyświetlają mi się miniaturki np. plików VOB czy MPG.
Ogólnie dotyczy to formatów których nie odtwarza WMP.
Zwykle używam VLC - odtwarza wszystko.
I zamiast minaturek mam pachołki :slight_smile:
A potrzebuję akurat miniatur

Nie wiem czy Google padło (i cała masa alternatyw) ale „pomysłów” jest z 2 mln 700 tyś.

https://pl.reddit.com/r/VLC/comments/n9t283/vlc_thumbnails_not_showing/

Ok. Czyli chyba brakuje w systemie jakichś kodeków.
Tego K-Lite wgrać?

Na szczęście forum DP nie padło :slight_smile: Jak nie będzie forów to Google na nic się nie przyda.

Wystarczy wersja Standard lub nawet Basic jako że używasz VLC (nie zawiera odtwarzacza MPC-HC)

PotPlayer + K-lite i wszystko jasne 0 problemow

Nie do końca… sam mam zainstalowany K-Lite Codec Pack Full (wideo odtwarzam w Media Player Classic) i u mnie nie wszystkie pliki posiadają miniaturę.
Jedno *.avi ma, drugie nie. To samo z *.mkv

Sam jestem ciekaw czy jest jakiś sposób by zmusić eksplorator Windows by tworzył miniatury WSZYSTKIM plikom wideo?

Już chyba znalazłem o co z tym chodz (na stronie K-Lite piszą):

że to są oddzielne kodeki dla Explorera

a wyjaśnisz mi konkretnie, które mam pobrać. Czytam i nie wiem…

Ja jeszcze nic nie instalowałem, dopiero mam zamiar i zacznę od KLite
ale te Windows Media Foundation Codecs wygląda jakby trzeba było instalować z Microsoft store , a jeśli nie to napisali tutaj ale nie wiem czy to na 100% wiarygodne instalatory:

Someone made a ZIP package containing all installers that can be downloaded with the method below.

I podali link do Zipa w którym są pliki AppxBundle niby wydobyte ze stron Microsoftu…

…tylko, to dublowanie. Instalując K-Lite Codek Pack Full (tak jak ja) masz już wszystkie potrzebne Ci kodeki.
Instalując kolejne tylko zrobisz bajzel.

Decyduj albo K-Lite, albo rozwiązanie od Microsoftu - ja wybrałem K-Lite, bo Media Player Classic to najlepszy odtwarzacz ever!