Brak możliwości First Boot Device


(Zolin738) #1

Witam, dzisiaj rano napotkałem się z dość dziwnym problemem, mianowicie, chcąc zrobić reinstalację systemu nie mogę przestawić w BIOSie żeby system wystartował z dysku, to znaczy mogę ale cały czas startuje z twardego. Próbowałem wszystkiego, ustawić wszystkie 3 pozycje na CDROM ale w zakładce BOOTMENU nadal jest pierwszy HDD. moja płyta: Gigabyte S-Sires GA-M57SLI-S4.


(Slawek655) #2

jest jeszcze jeden sposób zeby system wystartował z dysku bez wchodzenia do biosu, po odpaleniu kompa naciskaj odrazu cały czas klawisz F12 pojawi sie okienko w którym bedziesz mogł wskazac bootowanie np. do cdromu, pozdro


(Zolin738) #3

no właśnie tam jest zaznaczony HDD i nie mogę użyć kursorów żeby wskazać CDROM :frowning: po prostu nie działają


(Slawek655) #4

polecam wyjąć baterie z płyty głownej i poczekac z 5 minut, potem ponownie włozyc,- w ten sposób zrestartujesz bios, aktualizacjie biosu jeszce mozesz zrobic


(model12) #5

Przynajmniej na 30 min i powinno zrestartować BIOS.


(Zolin738) #6

BIOS został zresetowany, ale problem pozostał


(Seba86mu) #7

Spróbuj zmienić klawiszami PgUp i PgDn , bądź klawiszem + i - (minus).

Po zmianie zapisz ustawienia BIOSu.

Może płyta z której chcesz wystartować nie jest bootowalna ?


(Zolin738) #8

Próbowałem kursorami oraz "puls" "minus", nie daję rady. To jest orginalny XP Home to powinien być bootowalny


(Seba86mu) #9

A próbowałeś:

PgUp - Page Up

PgDn - Page Down

Oba te klawisze znajdują się nad kursorami.


(Zolin738) #10

seba86mu , cześć, dzięki za pomoc, ale się okazało że mam walniętą klawiaturę i dlatego nie mogę używać kursorów, jeszcze raz dzięki.

Temat do zamknięcia.