Brak możliwości połączenia się z dowolną stroną WWW


(Robin-Otzi) #1

Witam

U znajomego pojawił się dziwny objaw: nie można się połączyć z żadną stroną WWW

"nie znaleziono serwera"

co dziwne ja z tym komputerem mogę się bez problemu połączyć przy pomocy TeamViewera

Myślałem, że to infekcja ale Avast nic nie wykrył a Baidu AV wykrył i usunął 2 Trojany, ale to nic nie pomogło

co jeszcze może być?

coś podmieniło serwery DNS?

 


(roobal) #2

Konfiguracja protokołu IP zawiera informację o serwerze DNS?


(Robin-Otzi) #3

OTL.txt

http://wklej.to/ca8YY

 

Extras.txt

http://wklej.to/he9XN

 

FRST.txt

http://wklej.to/fOd2y

 

Addition.txt

http://wklej.to/rhFah

 

router jest ustawiony jako serwer DNS


(Atis) #4

Odinstaluj jeden program antywirusowy.

Wklej do systemowego notatnika i zapisz jako plik tekstowy o nazwie fixlist :

HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = 
HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = 
HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Internet Explorer\Main,Secondary Start Pages = 
CHR HKLM\SOFTWARE\Policies\Google: Policy restriction <======= ATTENTION
R1 {a3f28269-ad17-41a8-b032-3e0313ef8979}Gw64; C:\Windows\System32\drivers\{a3f28269-ad17-41a8-b032-3e0313ef8979}Gw64.sys [61120 2014-06-11] (StdLib)
C:\Windows\System32\drivers\{a3f28269-ad17-41a8-b032-3e0313ef8979}Gw64.sys
Task: {0034BAB6-EC47-4010-8930-859800F7C815} - System32\Tasks\{768199E5-9386-4483-982B-39D72479292F} => Firefox.exe http://ui.skype.com/ui/0/6.16.73.105.456/pl/go/help.faq.installer?LastError=1638
Task: {AFC95988-5597-4943-A041-09D06D98AB76} - System32\Tasks\{FB4551E6-75CB-4BF5-8A60-BCF2012BE5B4} => Firefox.exe http://ui.skype.com/ui/0/6.16.73.105.456/pl/go/help.faq.installer?LastError=1638
Task: {FF8B4173-D5EC-47EB-B8CC-55819B67CAC8} - System32\Tasks\{5A4AA5F5-F845-42A4-BC35-F44845F4C65B} => Firefox.exe http://ui.skype.com/ui/0/6.18.73.106.456/pl/go/help.faq.installer?LastError=1638
CMD: del /f /s /q %TEMP%\*.*

Uruchom FRST i kliknij Fix. Pokaż raport z usuwania Fixlog.


(roobal) #5

Na innych DNSach też problem występuje?


(Robin-Otzi) #6

uruchomiłem program DNSbench i wybrałem najszybszy serwer

problem został rozwiązany, ale nie wiem skąd się pojawił!

Może dostawca internetu coś pozmieniał?


(roobal) #7

Widocznie router podawał swoje IP jako DNS, a nie przekazywał zapytań.


(Robin-Otzi) #8

Ale nikt nic nie zmieniał a wcześniej wszystko działało...