Brak możliwości zbootowania windows


(Toner92) #1

Witam,

Mam dość poważny problem z lenovo g50-80, miałem problem ze sterownikami do USB, kamerką itd.
Wszedłem na strone lenovo, po service tagu zainstalowałem sterowniki w tym ZAKTUALIZOWAŁEM BIOS.
Niestety po zaktualizowaniu biosu, zaczęła mi myszka przerywać, i laptop się zawieszał.
Wszedłem w BIOS i przywróciłem go do ustawień fabrycznych, no i się zaczęło…

Odpalam laptopa, pokazuje się napis “lenovo” a następnie, wyskakuje błąd(załącznik 2). Postanowiłem zgrać windowsa na płytkę i po prostu go zainstalować. Niestety błędy się sypią( załącznik zdjęcie1, 2, 3, 4)

Ktoś jest wstanie mi pomóc ? Lub namierzyć gdzie jest problem??


(InformatykPiotr) #2

Mi to wygląda na błąd BIOSU. Prawdopodobnie, gdy aktualizowałeś bios i potem go przywróciłeś do ustawień fabrycznych, wtedy mógł ci się popsuć. Podczas aktualizacji biosu trzeba bardzo uważać, a najlepiej jakby to zrobił informatyk. Zalecałbym oddać go do serwisu.


(Toner92) #3

Ja jestem właśnie tym informatykiem :slight_smile:
Jakieś porady?


(JNJN) #4

Zobacz w biosie, bo zapewne masz ustawienie UEFI zamiast Legacy i może nie widzieć dysku.


(Toner92) #5

Sęk w tym, że nie mogę wejść w BIOS.
Cały czas pojawiają się komunikaty jak na załącznikach…
Dodam, że dysk widzi(załącznik nr 2)
Jak wsadzam płytkę lub pendrive również wykrywa, ale niestety nie bootuje.


(JNJN) #6

A wyjmij dysk i sprawdź ustawienia.


(Toner92) #7

Tzn? Odłączyć dysk, podłączyć pod inny komputer i puścić diagnostykę, aby wykluczyć błąd po stronie dysku ?

Czy odłączyć dysk i sprawdzić czy jest możliwość wejścia w bios?


(JNJN) #8

To, powinieneś bez problemu wejść do biosu i sprawdź ustawienia - przynajmniej, co się da.

Sekcja prawdopodobnie tam gdzie bootowanie i UEFI zmień na Legacy zapisz Save, wsadź dysk i próba.

I tak to mniej więcej powinno być ustawione w biosie i powinien bootować.

Edit:

I jak masz taki przycisk Novo, to sprawdź jakie napędy tu widzi i czy widzi dysk i może też wejdziesz do biosu.


(daras28-82) #9

Wypal biosa na płycie i odpal.


(oggi21) #10

Odłącz dysk i uruchom komputer, przy odrobinie szczęścia sam się uruchomi bios, jeśli nie to zobacz czy wtedy “wystartuje” z usb/dvd


(Toner92) #11

Dobra załatwione.

W bios nie mogłem wejść więc, spróbowałem za pomocą “magicznego” przycisku -> link https://www.youtube.com/watch?v=6q6vbZ5J4-k

I faktycznie, miałem UEFI, zmieniłem na legancy supp, zapisałem śmiga.

Idzie jakoś przywrócić starszą wersje biosu? Bo po zaaktualizowaniu, jakby napięcie było za małe i nie widzi pendrive, dysków zewnętrznych dodatkowo po podłączeniu myszki - przerywa, natomiast klawiatura jest okej.


(JNJN) #12

Może być problem? szukaj starszej wersji biosu na stronie producenta i próbuj.

Lub serwis.


(Longhorn2009) #13

Starszej wersji BIOS może nie być możliwości wgrania dzięki Intel Platform Protection Technology w nowych wersjach BIOS.


(Toner92) #14

Rozumiem :slight_smile:
Dzięki wielkie za pomoc Panowie, temat do zamknięcia.

Pozdrawiam.

EDIT

Dla ciekawskich, zainstalowałem Linuxa Minta, i problemy jakby same się rozwiązały. Polecam :slight_smile: