Brak możliwości zmiany jasności - dobór sterowników Nvidia

Na Lenovo G560 zainstalowałem Windows’a 8 na dysku wirtualnym (obok Windows 7). Po instalacji sterowników do karty graficznej dołączonych do laptopa miałem problem z prawidłowym wyświetlaniem pulpitu po wyjściu z interfejsu Modern UI (pasek start się pokazał, ale zamiast tapety wyświetlało się tło z Modern UI - całe lub fragmenty). Pomagało kliknięcie “odśwież” na pulpicie, lecz ciągłe powtarzanie tego jest irytujące. Następnie zainstalowałem nowsze sterowniki i utraciłem możliwość zmiany jasności matrycy (na Win 7 było z tym kiedyś podobnie). Wie ktoś jak sobie poradzić z problemem na oryginalnych sterownikach lub ze zmianą jasności na nowszych?

Jeśli stery powodują ten problem to obawiam się, że niezbyt będzie dane Ci pomóc. Prędzej musiałbyś udokumentować usterkę i zgłosić ją do firmy Lenovo.

Proponuję tak zrobić ponieważ wspomniałeś, że na Windows 7 też miałeś taki przypadek.

Ogólnie sterowniki NVidii nie za bardzo współpracują z nowym systemem. O ile z Win 7 nie było jakichkolwiek problemów, to teraz na Win 8 karta graficzna pracuje na natywnym taktowaniu, a zgodnie z technologią NVidia Optimus taktowanie powinno spaść w trakcie nieużywania dedykowanego układu do wartości podtrzymujących (np.: 120/202). Jak wiadomo większe taktowania = więcej ciepła (a to równa się częstsza praca wiatraczka i większy pobór energii = krótszy czas pracy na baterii, mniejszy komfort pracy). Jest też z tym związany inny problem - odpalenie np.: aplikacji Steam (znajduje się w Panelu NV, by odpalała się z tejże karty) zmniejsza taktowanie układu do wartości podtrzymujących. Można sobie wyobrazić jakie to musi być irytujące, by odpalać specjalnie program, by wyeliminować problem Win 8 i NVidii…

Dziwi mnie to, że problem jest dość popularny (na Win7 też istnieje), nigdzie nie ma rozwiązania i nikt nic z tym nie robi. Przecież to musi być jakiś drobiazg, skoro po prostu nie ma reakcji na zmianę jasności suwakami/przyciskami.