Witam.Mam kłopocik.Tzn wgrałem sobie na pendriva film avi z plikiem txt czyli z napisami.Podpinam go do tunera cyfrowego Cabletech,tego do odbioru telewizji cyfrowej bo ma wejście usb.Film odpala,ale bez napisów.Chyba nic sie nie da zrobić?W menu po podpięciu do usb do tego tunera jest film,ale nie widzi pliku txt który jest dołączony …
bo może nie czyta napisów w .txt tylko np. w .srt. albo w ogóle nie czyta napisów
Zmieniłem z txt na srt ale wywaliło polskie znaki.W konwerterze online zazanczyłem żeby nie zmieniało,a jednak wywaliło polską pisownie
Może spróbuj subtitle workshop, jak masz nazwane napisy tak samo jak film to sam sobie sczyta parametry (fps itp.) potem ładnie wybierasz zapisz jako i chyba 2 albo 3 linijka od końca masz tam “subrip” czyli srt
ewentualnie jak nie czyta napisów to możesz je wtopić w film, ale wygodne to ni jest.
Format napisów ma być srt i kodowanie UTF-8 lub UTF-8 z sygnaturą a nie ANSI lub coś innego.
Sprawa teraz wygląda tak.Konwertowałem Subedit Playerem do srt,ale gdzie tam ustawić na utf-8 to nie wiem.Tuner wogóle nie czyta napisów.Konwertuję online,napisy są ale typu " może " to " mo e " albo " płacić " to " p aci " itp.Kombinowałem Subtitle Workshop,to samo.Zamiast polskiego znaku jest puste miejsce.Nie wiem już co mam robić
W Menu Plik —> Konwertuj
Z txt do srt ja zmieniam w BestPlayer (http://www.bestplayer.com.pl/) nie mylić z BSPlayer. Najpierw txt na srt w nim a potem w Notepad2 na UTF-8. Sprawdzone, działa na TV z USB. Oba programy są portable (nie instalacyjne) i za darmo.