Brak niektórych polskich znaków


(stan55) #1

Jestem od kilku dni posiadaczem nowego lapka i dzisiaj zauwazyłem ze brak jest niektórych znaków, tzn.  naciśnięcie prawego alt z literkami od z do c nie daje zadnej reakcji. Proszę o pomoc. Laptop toshiba satellite l50-b fhd


(JoteS) #2

Sprawdź czy masz ustawioną klawiaturę polski programisty :slight_smile:


(stan55) #3

mam klawiaturę ustawioną  jako polska programisty, nie można uzyskać trzech liter ż,ź,ć. Myślę że to jakiś barbarzyński program używa skrótów z prawym altem, tylko który, ludzie przestrzegam przed windowsem 8, problemy gwarantowane.


(JoteS) #4

Skrótu ALT+C może używać AMD Catalist. Użyj tego programiku to się upewnisz http://www.rjlsoftware.com/software/utility/shortcutkeys/download.shtml


(stan55) #5

Wydaje mi się że problem zaczął się z chwilą aktualizacji biosu na 1.70, dlatego przestrzegam przed tą aktualizacją, mój laptop w sklepie wymienili mi na nowy.


(Olciak1) #6

Mam dokadnie ten sam problem i tez aktualizowalam BIOSA. Mozesz napisac cos wiecej? nie mozna tego naprawic, odinstalowac tej aktualizacji?


(Longhorn2009) #7

Wgrajcie poprzednią wersje ze strony producenta.


(Olciak1) #8

Niestety na polskiej stronie producenta nie ma starszych wersji. Plik pobrany ze strony toshiba.com krzyczy że zainstalowanie poprzedniej wersji nie jest możliwe…


(stan55) #9

Media markt wymienia do 30 dni bez kłopotów, w euroagd to niestety jest duży kłopot bo dopiero co kupiony sprzęt nie wymieniają tylko będą naprawiać

Na stronie Toshiby pojawił się nowy bios 1.80, póki co czekam na odważnych którzy zaktualizują swego lapka


(Maniek1977) #10

i ja mam taki sam problem,brak ż,ź,ć i ten sam sprzęt,zaktualizowałem bios do 1.80,wszystko śmiga oprócz ż,ź,ć(piszę na innym lapku),zastanawia mnie czy jakiś program nie ma skrótów z tymi literami,nie wiem co robić z tym fantem.


(Longhorn2009) #11

Sprawdź w trybie awaryjnym jeszcze.


(Maniek1977) #12

zaraz zobaczę,dodam tylko że na klawiaturze ekranowej wszystkie polskie litery włącznie z ż,ź,ć działają poprawnie.Sprawdziłem w trybie awaryjnym,nie działają.


(stan55) #13

czyli bios 1.80 również niszczy układ klawiatury polski programisty, wniosek- nie aktualizować skoro nie ma takiej potrzeby, Sprawa znana jest w Toshiba Polska, widocznie producent biosu ma w doopie kraik o nazwie Polska


(Maniek1977) #14

tak,bios 1.80 niszczy tylko te trzy polskie litery,widocznie pisał go jakiś analfabeta hehe,mam bios 1.60,jutro będzie wgrany na mojego lapka i tyle,sam zresztą jestem sobie winny,po co aktualizowac coś co działa jak nalezy,byłem w media wczoraj,ale nie z lapkiem bo go sobie zostawiam,pytałem odnośnie zmiany biosu na stary bo występuje taki problem,powiedziano mi ze nie utracę gwarancji jeśli to zrobię,nawet system mogę sam zmienic,więc koledzy jutro po połódniu napiszę o zmianie i co po niej nastąpiło,ale na stronie toshiby przy biosie 1.60 do pobrania pisze nawet wyraznie o aktualizacji właśnie tych trzech liter z kombinacją alt,zakładam ze pewnie niebawem to naprawią,szkoda tylko ze juz w 1.80 tego nie zrobili.Tak czy siak nie aktualizujcie biosu jezeli macie 1.60