Brak obrazu po wlaczeniu komputera


(My Bye) #1

Witam, pisze na forum poniewaz mam pewien problem z komputerem, po odpaleniu komputera jest czarny ekran kontrolka monitora miga, czyli znaczy ze wylaczony albo uspiony. Na kompie wszystko sie "pali" tak jak zwykle. Po jakis 90min od wlaczenia go resetuje wtedy pojawia sie na monitorze kontrolka polaczenia (pisze Analog, czyli moj kabel) ale gdy mialoby juz pisac "zapraszamy" jak w systemie WinXP, znowu jest czarny i miga, wiec musze go resetowac ponownie i dopiero po tym sie wlacza normalnie a obraz jest bez zarzutow.

Prosze o pomoc! !!


(Piotrkijak) #2

Podmień proca, jak nie ruszy podmień grafikę. Jak nadal nie ruszy, do wymiany masz mobo. Moższ jeszcze ewentualnie ramy, podmianić, ale raczej piszczałby jakby były ramy uszkodzone.

-- Dodane 16.01.2011 (N) 14:33 --

Aha, zapomniałem jeszcze o jednetym. Na sam początek zresetuj bios, poprzez odłączenie kompa z sieci i wyciągnięcie baterii na 30 minut.


(SilberPunkt) #3

Ja tam się nie znam tak jak kolega Piotr92 :wink: ale przyczyny braku obrazu szukałbym raczej wśród urządzeń odpowiedzialnych za jego wyświetlanie, czyli w karcie graficznej, monitorze albo połączeniu pomiędzy nimi.

:roll:


(Piotrkijak) #4

SilberPunkt , nie koniecznie. Jak komp włączasz kompa i nic więcej się nie dzieje, tak tak jak pisałem, albo grafa, albo mobo, albo proc. Jeżeli piszczy, to walnięty jest ram. Chociaż to różnie bywa, teraz mi się przypomniało, że miałem taką akcję, że po włączeniu kompa miałem czarny ekran, to wystarczyło, że powypinałem wszystkie kable, wszystko wymontowałem łącznie z mobo, zmontowałem do kupy, podłączyłem okablowanie i ruszył... Tak jak wspomiałem jeszcze warto w pierwszej kolejności zresetować bios, bo czasami jest tak, że nie chce ruszyć z winy błędnych ustawień. Na przykład może się tak zrobić jeżeli podkręci się proca i ustawi się prockowi za dużą szynę, albo za mocno podkręci się ramy...


(My Bye) #5

Dzieki i tak jest nie piszczy kiedys mi piszczakl to mi grafa siadla ale teraz mi sie przypomnialo ze podkrecalem system i nie wiedzialem jak tego sie pozbyc jeszcze sie tylko musze nauczyc bios resetowac :lol: ale thx :smiley:


(Piotrkijak) #6

Otwierasz kompa, na płycie głównej masz baterię średnicy mniej więcej złotówki. Odłączasz kompa od kabla zasilającego(lub wyłącznik przestawiasz na zero). Przy baterii jest taka mała metalowana blaszka-wciśnij ją do środka i wyciągnij baterię. Po wyciągnięciu baterii odczekaj 30 minut, włóż baterię, włącz komputer i wjedź w bios. Jeżeli zegarek w biosie będzie pokazywał godzinę 00:00 to wtedu ustawiasz datę, godzinę, sekwencję bootowania(najpierw twardziel, potem cd-rom i 3 możesz dać na disabled(wyłączony). Zapisujesz zmiany klawiszem f10 i tyle.


(My Bye) #7

Ok thx wyciaglem baterie na noc sie po 15min wlaczyl ale ustawilem BIOSA i chyba dziala :lol: