Brak obrazu podczas startu systemu

Witam !
Zacznę od mojego sprzętu
-GeForce GTX970 Palit Jet Stream
-Benq Zowie XL2411P
Myśle, ze to wystarczy do obadania tego tematu, a mianowicie kupiłem ostatnio powyższy monitor i włączyłem bo przez kabel mini hdmi-hdmi, ponieważ czekałem na kabel Mini DisplayPort-DisplayPort, aby moc osiągnąć 144hz. Niestety po podłączeniu przez kabel Mini DisplayPort - DisplayPort komputer włącza się, ładuje się Windows i nagle słychać dźwięk podobny do zapalenia światła w pokoju, no i monitor się rozłącza, pokazuje, ze nie widzi sygnału :confused: Dzieje się tak tylko przy pomocy łączenia go przez kabel DisplayPort, ale musze nim połączyć, bo da mi on 144hz. Może komputer ma w ustawieniach coś takiego, ze blokuje mi sygnał z tak duża ilością herców czy coś w tym stylu ? Sterowniki wszystkie zaktualizowane.

Trochę to na jakieś zwarcie wygląda, co za kabel kupiłeś?

Btw, zły dział.

Sorki za zły dział.

Obawiam się, że ten kabel może nie uciągnąć 144 Hz. Jednak ciężko powiedzieć bo nie ma podanego modelu kabla więc nie jestem w stanie sprawdzić jego dokładnej specyfikacji.

Okej, spróbuje go wymienić na inny, mógłbyś jakiś zaproponować ?

Jeśli to jest ten kabel https://gembird.com/item.aspx?id=10421 - bo z tego co widzę, gembird chyba ma tylko jeden model kabla DP-mDP, to powinien obsłużyć 144Hz.

Co nie znaczy, że kabel może być uszkodzony, dobrze byłoby podmienić kabel na inny i zobaczyć czy tamten działa.

Jest też opcja by podpiąć komputer pod inny monitor lub tv, albo ten monitor pod inny komputer. Chodzi o to by dowiedzieć się w czym jest problem i zacząłbym od ustawienia niskiej częstotliwości.
Zobacz też z czego dochodzi ten dźwięk włączanego światła, jeśli z PC zobacz czy karta graficzna jest poprawnie podpięta.

Ok, podziałam trochę i dam znać :wink: Dzięki

Zerknij jeśli możesz ten dźwięk

https://megawrzuta.pl/download/dd5795b0be7beb753799a4f4354a1cb0.html

A skąd on dochodzi? Z komputera czy z monitora?

Z komputera, z tego co słyszę to z karty graficznej, ale mogę się mylić

Zobacz czy na pewno jest dobrze podpięta, zrób zdjęcia jak masz podpięte do niej dodatkowe zasilanie, daj znać też jaki masz zasilacz.

Ogólnie dobrze byłoby gdyby ktoś Ci ten wątek przeniósł do poprawnego działu, w tedy ktoś Ci na pewno lepiej pomoże niż ja.
@moderatorzy

Zrobione, ale czemu ty tego nie zrobiłeś? Na pewno masz stałego bywalca.

Co do tego dźwięku to wiatraki po nim kręcą się nadal?

Nie wiedziałem, że mam takie uprawnienia.

Niedługo podeślę wszystko co trzeba, tylko mam jeszcze pytanko jedno. Wyczytałem, że może to być wina kabla, ponieważ ma 20 pinów zamiast 19, wiecie coś na ten temat ? Jeśli tak to w przypadku mojego kabla mini dp - dp muszę mieć te 19 pinów po obu stronach ? Czy tylko w dp lub tylko w mini dp ?