Brak obrazu, podmiana Ramu

Witam
Dzisiaj włożyłem stara kość ram do komputera po to by sprawdzić czy działa w tym celu wyjąłem jedna moja kość i włożyłem ta (do tego jeszcze 1 była w slocie) zauważając że komputer się nie uruchamia podmieniłem je miejscami uruchomiłem komputer nadal był czarny ekran. Teraz wyjąłem te 2 kości i włożyłem moja stara lecz komputer się nie uruchamia. Wszystkie wiatraki się. Proszę o pomoc
Edit: dodam też że gdy włączam komputer nie wyskakuje logo giagabyte ani bios po prostu jest czarny ekran.

Zacząłbym od resetu płyty głównej. Są jakieś sygnały dźwiękowe?

1 polubienie

Chodzi o restart biosu?

^ link do filmu z uruchamiania komputera

Tak, chodzi o restart. Nie wypiąłeś jakiejś wtyczki przy tym zabiegu? Rozumiem, że przywróciłeś do komputer do stanu, gdy było ok.

1 polubienie

Nie wypialem raczej, zostawiłem tylko tą kość którą wypialem żeby przetestować tą starą, mam rozumiec żeby włożyć druga kość która tu była?

Chodzi o to żeby przywrócić stan komputera, w którym działał, czyli do stanu przed tym zabiegiem.

1 polubienie

Dobrze a potem restart biosu?
Edit: Mogła przez to spalić się płyta główna lub coś innego?

Przywróć stan komputera, a jak nie zadziała zrób reset.

1 polubienie

Okej, ale jak ja mam przywrócić ten stan systemu?
(odrazu przepraszam za to że nic nie wiem ale jestem zielony w te klocki)

Chyba się nie rozumiemy. Komputer działał, ty zacząłeś w nim kopać i przestał działać. Włóż pamięci tak jak były w czasie, gdy komputer działał. Od tego się zaczyna. Jeśli się nie włączy, odłączysz zasilanie i wyjmiesz baterię, która jest na płycie na 15 min.

1 polubienie

Wcześniej na filmie nie było takiego jakby pikniecia a teraz ono jest lecz monitor nadal czarny

Działa dziękuję Jezu jesteś wielki

Dla sprostowania wyjąłem baterie jeszcze raz na godzinę i działa, okazało się że wszystkie koscie działają