Mam problem z obrazem, nie wyświetla się obraz z karty graficznej, działa tylko zintegrowana, karta graficzna sprawdzona i na 100% działa, myślałem że to może problem z biosem? próbowałem zaktualizować, lecz moje dyski wyświetla jako nieznane urządzenie, a pendrive w ogóle, pendrive też działa, dyski bez zarzutu, co zrobić, żeby karta graficzna normalnie działała i wyświetlała obraz?
Kabelki sprawdzałeś? Może wysunęła się ze slotu?
Kabelki dobrze podpięte, nawet włożyłem karte bez zasilania z zasilacza lecz nic to nie dało, karta dobrze wpięta i przykręcona do obudowy
To co napisałes to przysłowiowy „groch z kapustą”
Czy chodzi o to?
Niedziałajaca karta zewnętrzna na tym konkretnym komputerze ( jakieś dane?)
Zintegrowana karta działa.
Dyski w biosie widoczne i działają w systemie (jakim?) ale w menedżerze urzadzeń widnieją jako nieznane ( jak to wyglada w Zarzadzaniu dyskami?)
Co próbowałeś zaktualizować
Bios? Czy moze sterowniki? Jakie
Próba aktualizacji sie powiodła?
Pendrive w kazdym porcie usb niewidoczny?
Te wszystkie rzeczy dotyczace dysków i pendriva dzieja sie bez wzgledu na to jakiej karty uzywasz czy wyłacznie gdy próbujesz uzyć karty zewnętrznej.?
Karta graficzna działa, próbowałem na 3 kartach, jedna nawet nie potrzebuje zasilania z zasilacza, w innych komputerach wszystko normalnie działa.
Dyski w windowsie 11 są widoczne normalnie, lecz tylko w biosie są zapisane jako „Nieznane urządzenie”. Próbowałem zaktualizować tylko bios lecz ani przez bios, ani przez przycisk qflash plus nie da rady. Sterowników przed podłączeniem karty nie instalowałem, bo nie mam jak, przecież nie zainstaluje ich bez podłączonej karty do portu, a wtedy nie ma obrazu. Aktualnie na komputerze jest zainstalowany „Geforce Experience” może to jest wina tego? Pendrive nie jest widoczny tylko w biosie. Nieznane urządzenia się pokazują jak mam podłączony monitor pod zintegrowany układ graficzny, nie jestem w stanie sprawdzić czy podczas podłączenia karty graficznej się wyświetla to samo, ponieważ nie jestem w stanie wejść nawet do biosa gdyż w ogóle nie ma obrazu, i nie wiem czy dobrze rozumiem ale karta graficzna wewnętrzna? chyba o to ci chodziło ponieważ nie próbuje podłączyć zewnętrznej, to komputer stacjonarny a nie laptop.
Zacznij moze od resetu uefi. Wyjęcie baterii na 10 min po odlaczeniu całowicie zasilaniu (kabel) i przytrzymaniu potem na 10-20 sek przycisku Power. Cos jest nie tak.
P.S. Karta zewnętrzna to inaczej karta dedykowana w odróznieniu od zinegrowanej.
Pobierasz prawidłowy plik aktualizacyjny? Znam przypadki gdy delikwenci omyłkowo pobierali pliki pod płytę tego samego producenta ale nie tą własciwą i w efekcie bios widział folder ale nie widział w nim pliku.
Próbowałem już wyciągać baterie, zresetowało bios, lecz nie podziałało.
Tak pobieram właściwy plik, moja płyta główna to Gigabyte b560m ds3h v2, a ja pobieram bios F7
Jest jeszcze jedna dziwna sprawa, mianowicie po formacie dysków, Windows Update postanowił zainstalować sterowniki NVIDIA, mimo tego że zintegrowany układ to intel uhd graphics 630, o co chodzi? Po co windows instaluje ten sterownik?
Karta graficzna działa w komputerze, jakoś zaktualizowałem tego biosa, lecz teraz obraz jest dopiero przy logowaniu do windowsa i nie mogę właczyć ani biosa ani boot menu, a do tego zresetowały się ustawienia bios i nie mogę ustawić x.m.p, o co chodzi?
Sorry ale przestaje to ogarniać.
Co post to nowości.
Nie jestem telepatą.
Moja propozycja.
Zabierz swoja zabawkę do serwisu. Moze tam to ogarną.
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.