Brak odczytu dysku SSD PCI e

Witam.
Mam problem nie dawno kuiłem dysk ssd pci e Plextor 512GB PCIe Gen3 x4 NVMe 2280 M9Pe(Y) ( https://www.x-kom.pl/p/415163-dysk-ssd-plextor-512gb-pcie-gen3-x4-nvme-2280-m9pey.html) gdy go wsadziłem to system nie wykrywał dysku.
Proszę o pomoc.

Napisz proszę gdzie dokładnie wsadzasz (model komputera / płyty głównej, OS). Czasem płyta główna wymaga aktualizacji firmware (BIOSu).

1 polubienie

Dysk można podpiąć tak samo jak karte graficzną (PCI e x16/8/4 do takich można podpiąć, ja podpiełem do Pci e x8

Cieszę się, że można. Przeczytaj proszę jeszcze raz moje pytanie bez pomijania zawartości w nawiasach.

Ciesze się że ty sie cieszysz ale mi nie jest wesoło, to że nie miałem za bardzo neta to nie moja wina że nie mogłem dokończyć.
Modle płyty głównej to ASUS P8B75
PS reszty za bardzo nie rozumiem co napisałeś.
Pozdrawiam.

Wydaje mi się, że może być kiepsko przy tej płycie/chipsecie, bez PCI-E x4. Zastanawia mnie nawet, jak go wsadziłeś - jak Ci to fizycznie pasowało?
Kolejna sprawa - ostatni BIOS z 2014, gdzie NVMe pojawiły się kilka lat później. Wg. tego co piszesz za bardzo się nie znasz - w teorii są jakieś magiczne modyfikacje BIOSu (nieoficjalne), ale:

• wykorzystasz w tym PCI-E x1 mniej, niż ze standardowego SSD SATA3
  • nie jest powiedziane, że doprowadzisz do działania, ew. ‘uwalisz’ płytę główną.

https://www.win-raid.com/t871f50-Guide-How-to-get-full-NVMe-support-for-all-Systems-with-an-AMI-UEFI-BIOS.html

Druga sprawa to odpowiednio przygotowany obraz instalacji systemu windows tj. zawierający odpowiednie sterowniki. Chyba, że instalujesz W10 w tedy ten problem odpada.

wsęsie takim że mam wsadzić go do PCI e x1 ?

Nie, chyba że uszkodzisz płytę lub dysk w tedy go tam wciśniesz. Przecież Ty nie masz w ogóle możliwości zainstalowania tego dysku na tej płycie, chyba, że używasz zintegrowanej karty graficznej i dysk podpiąłeś pod PCI-Ex16

dysk na chwile obecną sieni na pci e x8

Przecież Twoja płyta nie ma takiego złącza, przynajmniej według producenta …

to w czarny slocie PCI e na płycie

W takim razie podaj cały model płyty bo ja patrzę na zadęcia i specyfikację P8B75-M, czyli to co mi pierwsze google dało.

Jeszcze raz - płyta główna i jej oprogramowanie została zaprojektowana kilka lat przez pojawieniem się rozwiązań NVMe SSD. Tracisz czas, ten SSD nie będzie działać poprawnie na Twojej płycie - a nawet jak wykonasz trochę modyfikacji (znając się na tym), to nie wykorzystasz ‘mocy’ tego NVMe.

@bachus cicho tam, ciekaw jestem gdzie on ten dysk podłączył :stuck_out_tongue:

aha to na tej płycie go nie wykryje

Przy odrobinie większego samozaparcia i wpychania go tam, gdzie nie powinien być podłączony uszkodzisz SSD, albo płytę główną. Co Ci przyszło do głowy kupować do tego komputera SSD przewyższający ceną cały zestaw?

Dziękuje.
Już sobie sam poradziłem i wszystko normalnie działa.

Jak sobie poradziłeś? Co było rozwiązaniem?

Zainstalowałem system Windows 10 i wreszcie mogłem uruchomić program producenta z ich strony by uruchomić dysk wcześniej miałem Windows 7 i nie mogłem włączyć tego oprogramowania.