Brak odczytu predkości wentylatora


(Disnemar) #1

Wita.

Kupiłem wentyl http://www.morele.net/arctic-cooling-ar ... 25-502767/

i po podłączeniu do plyty ani bios ani programy typu hwmonitor nie widzą jego obrotów. Wentyl kręci normalnie brak tylko odczytu. Podłączyłem wtyczką 4pin.

W czym problem??

PS. próbowałem przepinać, na żadnym gnieździe nie widać obrotów.


(mrFreeze) #2

Zacząłbym od aktualizacji biosu ewentualnie reset przez wyciągniecie baterii na 15 min.


(JNJN) #3

Lub

  • coś z wentylatorem, a dokładnie z jego elektroniką, należy go sprawdzić na innej płycie

  • lub płyta nie współpracuje z wentylatorem,brak kompatybilności


(Disnemar) #4

Spróbowałem podłączyć go przez wtyczkę 3 pin bo takowa tez ma. W ogóle nie ruszył, wiec idzie na reklamacje.

Przy okazji mam pytanie. Wydawało mi ,ze aby BIOS czy programy typu SpeedFan odczytywały prędkości wentyli potrzebne są wtyczki 4 pinowe. Jakoś tak dopiero ogarnąłem sytuacje,ze dotychczasowe moje wentyle były 3pinowe podpięte do 4pinowych gniazd i ich prędkość była widoczna w BIOSie i w hwmonitor.

Dzis podczas eksperymentów czy gniazda działają tez podpiąłem 3pinowy i w BIOSie obroty widoczne były....

To nie ma różnicy?


(JNJN) #5

Wystarczą 3 pinowe, 4 styk to PWM


(Disnemar) #6

Wentyl jednak w porządku.

Programy typu SpeedFan czy Aida64 widza go pracującego, HWMonitor uparcie jednak go nie zauważa.

Dziwna rzecz natomiast w BIOSie. Wentyl podłączony jest do cha_fan3. EZ Mode pokazuje jednak cha_fan1 natomiast po wejściu do Advanced Mode jest wszystko OK... :o


(JNJN) #7

Może to, ale w sumie,to szczególik.


(Disnemar) #8

Bios zaktualizowałem. Wyczyściłem też CMOS...

Nadal gniazdo numer 3 to dla EZ Mode numer 1. W AdvancedMode wszystko gra....